Четирима български футболисти са били близо до трансфери в английски клубове през зимния трансферен прозорец, но сделките не се осъществили заради проблеми с работните визи за Острова, разкри мениджърът Емил Данчев на пресконференция днес.

В Англия, за българските футболисти все още важи правилото за 75 процента изиграни мачове за националния отбор, за да бъде издадена работна виза за Великобритания. Именно тази бюрократична пречка попречи на трансфера на защитника на ЦСКА Валентин Илиев в Норич.

Емил Данчев заяви, че "в английския футбол се чувства свеж български полъх" след отличните изяви на Димитър Бербатов и Мартин Петров.

"Не искам да споменавам имена, но четирима български футболисти щяха да преминат в английски клубове през този трансферен прозорец, ако бяха получили работни визи. От 1 юли, най-късно 1 януари 2009 година, това правило ще отпадне за нас и тогава ще можем свободно да правим трансфери в Англия", каза Емил Данчев.

Той допълни, че тепърва ще прави изводи от зимния трансферен прозорец, но основната тенденция за него е разширяването на географията за трансфери на български футболисти. За пример той посочи осъществени трансфери на българи в клубове от Китай, бившите съветски републики, Израел.

Мениджърът не пожела да говори за бъдещето на най-скъпия си клиент Димитър Бербатов, който тази зима бе обект на непрестанни трансферни спекулации. Данчев не разкри дали е имало реални оферти от Челси и Манчестър Юнайтед за нападателя на Тотнъм.