Новото попълнение на Металург Донецк Чавдар Янков няма проблеми с климатизирането в състава на Николай Костов. Българският национал има помощта на Велизар Димитров, който също носи екипа на украинския тим. Бившият играч на ЦСКА дори влезе в ролята на преводач за първото интервю за Янков за официалния сайт на Металург.

Самият Янков обаче ще разчита на своята приятелка, която ще му помага за руския език. За феновете на тима от Донецк той разказа за професионалната си кариера досега, за Славия, за Хановер и семейството си.

„Бундеслигата е едно от най-интересните и зрелищни първенства в Европа. Силен шампионат, пълни стадиони, отборите играят коректен футбол. Престоят ми там беше за добро, научих много неща. Още през изминалото лято научих, че има интерес към мен от страна на Металург. Още тогава Николай Костов искаше да ме види в тима. Преминаването ми тук беше и по мое желание, защото пред тима има поставени големи задачи. Ще се постарая да помогна на отбора”, сподели Янков.

На въпрос за националния отбор на България и причината съставът ни да не може да стигне до последните финали за Световно първенство и Еврошампионат, полузащитникът каза: „В отбора имаме доста силни играчи, но защо не стигаме до там, това е въпрос, с който се борят нашите ръководители. В националния играя, както и в клубовете си, на позицията централен полузащитник и винаги с голяма всеотдайност и с огромно желание.”

„Гледал съм мачове на Шахтьор и Динамо в Европа и предполагам колко силно е първенството на Украйна. В Германия не показваха мачовете от украинския шампионат, но съм уверен, че първенството е толкова силно, колкото и руското. Предполагам, че ще бъде интересно да се играе в месния шампионат. Като за начало смятам, че ще е добре отборът ни да стигне до Лига Европа. Колкото до националния на България, надявам се да се класираме за финалите на Евро 2012, които ще се проведат в Украйна и Полша”, уточни още българинът.

„Вече три седмици съм в отбора и разбирам всичко. Надявам се скоро да мога да говоря на руски. Ще ми помогне и това, че моята приятелка преди е учила руски и тя ще ми помогне да усъвършенствам езика”, добави още Чавдар Янков.