Българинът Свилен Стоилов вече пое по тежкия път от футболния терен към треньорството. 30-годишният сопотчанин вече пета година е в Дрезден, където след края на футболната си кариера се ориентира към треньорския занаят.

Именно в местния Динамо във втора Бундеслига Стоилов приключи с футболната си кариера, притискан от множество контузии. В момента бившият футболист на Ботев Пловдив се е заел с обучението на млади таланти.

Освен че води юношески отбор в аматьорски клуб, където и играе за удоволствие, той въвежда в първите стъпки към футбола немски деца от 3 до 6-годишна възраст в частна футболна академия.

„Получих тежка контузия. Близо две години бях по болници и рехабилитационни центрове. Останаха болките в глезена. Нямах възможността да избирам дали да продължа да играя или да спра. Треньорството е нещо ново за мен. В началото обмислях всичко какво трябва да се направи с децата. Какви упражнения да им дам. Сега вече свикнах. Стъпка по стъпка навлизам в треньорството”, каза Стоилов, който призна, че тази работа му харесва и му доставя удоволствие.

Именно работата му в школата за деца между 3 и 6 години ни направи най-силно впечатление. „С най-малките се работи по определени програми. Целта ни е да предизвикаме интереса към футбола. Те разбират за това от приятели и от детските градини. При най-малките наблягаме на игрите. Те трябва да знаят, че във футбола има топка, с която по-късно ще трябва да боравят с крака. Има много игри. С по-големите работим по спиране, подаване на топката, слалом. Тренировката завършва с двустранна игра, защото те са дошли, за да поиграят. Целта е да се възбуди интереса към играта”, заяви Стоилов.

Българинът обясни още, че в Германия такива школи има за различни видове спорт и дори някои деца редуват спортовете всеки ден: „Доста от децата продължават в школите на футболните клубове от региона. Държим връзка с тях и ни информират какво се случва с тях.

„Малките все още не са запалени до там, за да знаят имена на футболисти. Говорим за 3-4 годишните. При по-големите обаче вече го има това явление да се идентифицират със звездите на футбола и най-вече немските. Постепенно навлизат във футбола и се интересуват все повече и повече. За нас е важно да научим момчетата да постъпват правилно в дадени ситуации. Интересът при момичетата става все по-голям и по-голям. Децата трябва да започнат да спортуват още от малки, за да развият интереса и да не се задържат почти през целия ден пред компютъра”, сподели още юношата на Атанас Узунов.

Колкото до работата си във футболния клуб Свилен Стоилов разказа, че независимо от това, че отборът е малък разполага с два терена – единия изкуствен, а другия с нормално тревно покритие. „В Дрезден всичко се върти около Динамо Дрезден, където имах щастието да играя. Феновете са известни в цяла Германия”, завърши Стоилов.


ВИЗИТКА: Свилен Стоилов е роден на 23 август 1979 г. в Стара Загора. В България е играл за Марица, Литекс, Олимпик Тетевен и Ботев. От лятото на 2004 г. е в Динамо Дрезден, където играе няколко сезона преди да прекрати кариерата си.