Историята на българския бранител Стоян Нинов е повече от любопитна. Преди време младокът подписва с бразилския Интернасионал. Преди това минава през школата на Интер Милано, а за известен период е играч на друг тим от Ботуша- Варезе. Десният бек има кратък престой в родния Етър Велико Търново, но в момента не ще и да чува за българското първенство.

Гонг успя да се свърже с Нинов, който се надява скоро да подпише професионален контракт и да заиграе в първия тим на Интернасионал. Стоян тренира с мъжете, като има шанса да се готви с играчи, като аржентинеца Д`Алесандро, който преди играеше във Волфсбург с Мартин Петров. Друго популярно име в клуба на българина е Еду, чиято кариера премина предимно в Примера дивисион.

„Заминах за Бразилия, благодарение на моя мениджър Яни Димитров, който прати записи с моите изяви в Интернасионал и те ме харесаха. Помогна италианският мениджър г-н Салварета и г-н Фалкао. Те направиха връзката и хората ме харесаха. В момента агентът ми и аз преговаряме за професионален договор. Вече съм играл няколко контроли срещу отбори, като Гремио и Крузейро. Играя като десен защитник, но мога и в средата на защитата”, разказа по телефона от Бразилия младият футболист.

След няколко дни бургазлията ще навърши 20 години. Младокът не среща никакви проблеми с адаптацията в Бразилия и живее сам в далечната страна. В държавата на Пеле и Роналдо Стоян Нинов ползва опита, натрупан в Италия.

„Нямах никакъв проблем се езика. Португалският е много близък до италианския. След два месеца и половина говорех спокойно със съотборниците ми. Има носталгия по България, но не е голяма, защото 12 години съм в чужбина. В Италия трудно щях да подпиша професионален договор, защото там залагат на опитните защитници. Тук искам да пробия, но мечтата ми е да заиграя в голям европейски клуб. Има разлика във футбола, защото тук се залага на атакуващата игра, както може да се предположи. Бековете са като крила. Трябва да атакуват, да центрират, а и да вкарват. Харесвам доста бразилци на моята позиция. Говоря за играчи като Майкон от Интер, Марсело от Реал, а и да не забравяме Дани Алвеш, макар че предпочитат Майкон в националния отбор на Бразилия”, продължи в интервюто си за Гонг Нинов.

Българинът не скри, че се надява да се покрие със златна слава в Южна Америка. „Ако всичко с договора се случи, както искам, ще играя в първия отбор. Интернасионал ще участва в Копа Либертадорес. Това е като Шампионската лига в Европа. Може да спечелим турнира. Тези мачове се гледат от всички големи отбори в света”, гледа в перспектива Стоян Нинов.

Защитникът споделя, че се надява да играе за националния на България. „Преди време бях в селекцията на Мишо Мадански до 19 години. Не знам как може да ме види младежкият селекционер. Нямам представа дали е възможно да дойде до Бразилия, за да гледа мои мачове. Мечтата ми е да стигна до мъжкия отбор и с останалите момчета да направим нещо голямо, като на световното през 1994 година”, продължава да разкрива желанията си единственият българин в бразилския футбол.

Опитваме се да разберем как стоят нещата в най-футболната страна от гледна точка на базите. Уви, макар и да не е сред най-богатите държави, Бразилия е на светлинни годи пред нас. „Не мога да говоря за другите отбори, но при нас в Интернасионал е много добре. Мога да сравня с Интер Милано, мисля че нашата база не отстъпва, даже е по-добра. Има хубави терени. Много добре подготвени специалисти. Възстановяването е на ниво, за футболистите от школата се грижат доктори и физиотерапевти, които винаги са на разположение”, коментира Нинов.

Българинът не отрича в края на дългото си интервю за Гонг и предаването на Дарик радио „Голлиния”, че на предстоящото световно ще е за Бразилия. „След като нас ни няма на шампионата, ще съм за Бразилия. Този отбор винаги е бил фаворит, така е и сега. Не знам кога ще се прибера в България. Тук постоянно играем мачове в различните надпревари. Не мисля да играя в България”, завърши Стоян, който има щастието да играе в най-футболната страна на земята. И той като бразилците обаче мечтае за големите тимове от Европа…