Българинът Никола Цанев беше на вратата на националния отбор по футбол на Нова Зеландия, който завърши 1:1 с ДР Конго в контролна среща, която се проведе в испанския град Мурсия.

Нападателят на Галатасарай Седрик Бакамбу откри резултата за африканския отбор веднага след началото на второто полувреме. Но Крис Ууд от дузпа в 91-ата минута изравни за крайното 1:1.

Ууд сам изработи дузпата в своя 71-и мач за националния отбор на Нова Зеландия, а след това хладнокръвно реализира 34-ото си попадение. Тимът на ДР Конго оспорваше решението на съдията от Гибралтар Джейсън Барсело, но равенството е най-малкото, което заслужаваха новозеландците.

Нова Зеландия доминираше и преди почивката, докато съперникът им се задоволяваше с някои контраатаки. Но в първите секунди на втората част защитникът Либерато Какаче направи грешка, като попречи на стража от български произход да се намеси както трябва. От това се възползва Бакамбу, който прати топката във вратата. До края на мача кивитата доминираха, но стигнаха до равенството чак накрая, когато защитникът Гидеон Калулу фаулира Ууд и от дузпата резултатът стана 1:1.

Никола Цанев е роден в Уелингтън (Нова Зеландия), а баща му е бивш баскетболист на Левски-Спартак от 80-те години. В момента e футболист на английския Уимбълдън от Лига 2. За 26-годишният Цанев това беше мач номер 2 с националната фланелка на Нова Зеландия.

На 17-и този месец новозеландците ще играят в Лондон нова контролна среща с Австралия, а снажният вратар с произход от София отново ще бъде под рамката./БТА