Юношата на ЦСКА Бранимир Костадинов от известно време носи екипа на шотландския Хартс. 18-годишният нападател вече се приспособи към живота и стила на игра на Острова и разказа за преживяванията си в интервю пред „Дейли Експрес”. Gong.bg ви предлага материала от шотландския всекидневник:

Бащата ти има за приятели супер звезди като Христо Стоичков и Димитър Бербатов. Звучи като фантастична история и основа за начало на футболната кариера на едно дете. Но тийнейджърът от Хартс Бранимир Костадинов може да се похвали, че в момента изживява тази фантазия.

Прекланянето пред националните герои е почти задължително, за да може да се вдъхновяват младите футболисти. Костадинов си е избрал да боготвори двама от най-добрите – Стоичков и Бербатов. С помощта на баща му – Петьо, който е уважаван агент в София, младият талант се сприятели с двамата футболисти и натрупа полезни впечатления, които сега му помагат по пътя на обещаващата му кариера.

Костадинов за първи път се появи на тренировъчната база на Хартс като 16-годишен, доста слабичък юноша, с единствената мисъл да постигне успехите на Стоичков и Бербатов. Без да има къде да отседне, с минимални познания по английски език, а бъдещето на България в ЕС още несигурно по това време, той няма дори разрешение за работа в страната,

Първоначалният период на настаняване в Единбург бе много тежък за него, тъй като талантливият нападател не можеше да се състезава дори за младежите под 19-годишна възраст. Той се регистрира като аматьор, за да изчака влизането на България в ЕС през януари. Но, когато това се случи, той се бе трансформирал в англоговоряща, напомпана млада надежда. Сега е на 18 години и е по-близо от всякога до своето официално представяне.

Обадихме се в дома му в София. Жена вдигна телефона и заговори на български, но веднага подаде телефона на отлично говорещият английски младеж.

„От Хартс ми изготвиха програма, която трябва да следвам в България, дори в момента преди да ми се обадите това правих. Всеки ден работя с тежестите и съм в салона за фитнес”, каза Костадинов. „Сега моят идол е Бербатов, но старият ми е Стоичков. Когато бях на възраст между 10 и 14 години, той беше големият футболист, който най-обичах да гледам. Срещал съм се с него два или три пъти като по-малък, тъй като е приятел на баща ми. За мен бе голяма чест.”

„Баща ми е приятел и с агента на Бербатов и му помогна с трансфера на Бербатов в Леверкузен, затова той е и добър приятел на семейството ни. Не сме се виждали често с него, след като замина за Германия, а сега прави и голяма кариера в Тотнъм. Може би е и най-ценният нападател с националния отбор и страхотен пример за младите български футболисти като мен. Много бих искал да достигна неговото ниво, но бих желал и по-високо – може би в да достигна нивото на Манчестър Юнайтед.”

„Първо искам да играя за Хартс, това е моята мечта сега,” категоричен е младокът.

Костадинов излетя днес от София, за да се присъедини към подготвителния лагер на отбора. След като най-накрая може да играе официално за Хартс, той има намерението да навакса за изпуснатото време досега, като се надява, че това ще се случи през предстоящия период.