Нападателят на Парма Валери Божинов прие философски новината, че не е повикан в националния отбор на България, но от гласа му звучеше явно разочарование. Изненадващо, един от най-добрите ни легионери остана извън групата за европейската квалификация с Уелс, и самият Валери призна, че не е очаквал такова нещо, след разговора си с новия селекционер Лотар Матеус. Двамата са разговаряли лично, като наставникът с нищо не е показал на Божинов, че смята да го игнорира, затова самият нападател е на мнение, че други са взели това решение вместо Матеус.

Валери Божинов бе категоричен за едно – отсега само той ще решава дали да се завърне в националния отбор при нова повиквателна.

„Не знам. Той си е треньорът, той определя, той решава. Аз имах разговор в събота с Матеус, доста добър, няма да казвам точно какво сме си казали, остава за мен. Но това, което сме говорили, и това, което се получава, е съвсем обратното. Това е животът. Животът продължава. Аз съм футболист на Парма, върша си работата в Парма, гледам да играя добре за Парма и това е,” заяви за Гонг Валери.

Ето и още от думите на българския нападател:

„Не мисля, че има някаква ръка Матеус в цялата работа. Все пак той тепърва е тук, познава ме като футболист и човек. Аз за себе си знам, че има други неща, може би игрите, които направих в националния отбор, и слабите резултати. Може би и заради това. Ако аз съм причината и тези резултати са заради това, че аз съм в националния отбор, няма проблеми. Така са преценили, така са направили. Животът продължава за мен, за България, за всички останали.”

„Завръщане в националния отбор?! Вече всичко си зависи от мен. Топката е в мои ръце. Ако човек играе добре, старае се, и показва на какво е способен, ще дойдат други времена, други неща ще се случват. Така че си мисля, че от тази ситуация, и това, което аз съм разговарял, и се получи по различен начин, топката е в мои ръце, и оттук нататък аз ще преценявам дали ще играя или няма за националния отбор.”

„Оттук нататък аз ще преценявам. За мен кариерата не свършва тук. Имам си отбор, на достатъчно сериозно ниво, в Серия А в Италия. Прехраната си я изкарвам в Италия. Националният отбор не е прехрана. Аз не идвам за пари в националния отбор, за да помогна и да играе на Европейско. Явно, че на този етап не се получаваха нещата. Мисля, че всички ние знаем за какво става въпрос. Дано се оправят нещата. Аз пожелавам успех на Матеус, човек, който е постигнал много, но явно не са му дали достатъчно карт-бланш. Но в България е така, трябва да видим всички, че положението няма да се оправи. Дано да сме живи и здрави, някои ден всичко ще се оправи.”

„Не е фатално. Оттук нататък аз ще решавам дали ще играя или не. Вина в Матеус не виждам. Не е той човекът, който определя. Това, което той ми каза, и това, което се получи за няма и една седмица… мисля, че има и други намесени неща. Но това е мое мнение, мои неща. Ако аз съм причината, няма проблеми. Един футболист не прави чудеса, има достатъчно футболисти, които да ме заместят. Но Матеус не е причината, Матеус не е човекът, който е определил това мое не-повикване в националния отбор. Аз на когото има, ще кажа каквото искам на четири очи. Днес си говорихме пак с Матеус, и преди седмица, но си говорихме наши си неща. Но когато трябва да ги кажа, няма да ги кажа пред медиите, а на когото трябва лично."