Контузеният български национал Валери Божинов не скри, че му е тежко от факта, че ще пропусне срещата с Италия. Нападателят израсна на Ботуша и е близък с голяма част от играчите на Марчело Липи. Футболистът на Манчестър Сити дебютира за България на Евро 2004 точно в мач със „скуадра адзура” и то под ръководството на Пламен Марков.

„Тежко ми е, болно ми е, но това е факт. Дълго време чаках този голям мач, но съм контузен. Вече съм го приел, преживях го, както преживях много неща през тези последни две години. Така е било писано да стане, за отрицателно време ми се случиха доста лоши неща. Има и втори мач в Италия. Надявам се тогава вече да съм без никакви проблеми. Където и да се играе мача, хората в тази страна ще ме приемат много добре. Искам само да съм жив и здрав, след тази контузия да мисля само за футбол”, сподели специално за Гонг по телефона от Манчестър Валери Божинов.

„Говорили сме си с Пламен Марков за този мач, но това си остава в кухнята на отбора. Нормално е той да ме пита, защото дълги години играх в Италия и познавам добре техните футболисти. Мисля, че най-важно е как ще се представят футболистите. Как ще се представим ние, казвам ние, защото съм част от отбора. Аз няма да играя, но ще чакам мача с нетърпение. Ние ще играем с един човек повече, защото духом ще съм до тях, ще бъда част от отбора, дълго го чаках този мач”, продължи не без чувство на тъга българският талант, който в последно време е преследван от лоши травми.

„Ние няма да имаме нужда от настройка. Това е световният шампион Италия и всеки иска да го победи. Ако ги бием навсякъде ще се говори за нас. Освен това трите точки ще са изключително ценни”, продължи Валери Божинов в интервюто си за Гонг.

„Вие много добре знаете какъв човек съм. Знаете какви са моите отношения с италианците. С всеки един от националния отбор на Италия се познавам. С някои поддържам връзка, чуваме се, пишем си съобщения. С други просто се знаем. Познавам се с хора като Буфон, Каморанези, Киелини, Монтоливо, Джилардино, Дзамброта, Гатузо, който е много симпатично момче. Не искам да ги изброявам всички, но те са отлични хора. Това, че те ме уважават и аз тях също е нещо твърде ценно”, сподели още българският стрелец, който е най-младият чужденец, дебютирал в Серия А.

„Каморанези и Буфон са много класни играчи, но дали ще играят те или някои други не е от такова значение. Италия не е като България. Там има много футболисти, големи отбори. Представете си какво ще стане, ако се контузи някоя от нашите звезди? Няма кой да ги замени. Виждате какво става с отборите ни. Левски отпадна от Жилина. Елиминират ни тимове, които ги няма на картата. От друга страна Кипър ни задмина, те имат отбор в Шампионската лига”, коментира Валери Божинов.

„Търсят ме журналисти от Италия. Интересуват се от моето мнение. Аз винаги съм бил на мнение, че журналистите трябва да бъдат уважавани. Ние не можем без тях, а и те не могат без нас. Винаги съм подхождал с уважение към хората, защото искам да виждам същото от другата страна. Футболистите и журналистите трябва да се движим компактно. Все пак работим заедно”, заяви още нападателят на Манчестър Сити.

Божинов коментира и каква е според него причината да получи две тежки контузии в кратък период от време. „Много хора ми казват, че едва ли не ми е направена черна магия. Сигурно много хора завиждат. Едни те харесват, а други не. Аз обаче смятам, че просто получих много от живота още на 15-16 години, когато дебютирах в големия футбол. Сега животът ми взима това, което ми даде тогава. Аз съм на 22, а има футболисти, които на тези години не са стигнали до професионалния футбол. Сигурен съм, че отново ще се върнат добрите дни. Пак ще тренирам, ще вкарвам голове, ще нося радост на феновете. Независимо дали тук в Англия или на друго място”, завърши лекуващият травма Валери Божинов.