Българският нападател на Манчестър Сити Валери Божинов все повече набира скорост, след тежките контузии, извадили го от игра за повече от година. Божинов вече играе за резервите на Сити, и чака своя момент да се завърне в първия отбор.

„Изиграх две контроли, едната организирана от Марк Хюз, за мен е важно, че се върнах, пет месеца и половина не бях играл. Дори да е само контролна среща, за мен е важно, че придобивам опит, и няма никакви болки, нито в ахилеса, нито под коляното, набирам скорост да се завърна в първия отбор,” заяви Божинов пред Гол линия.

„Във вторник трябва да играя за резервите срещу Хъл Сити, трябва поне още два мача да изиграя за резервите, а и желанието на Марк Хюз и моето е такова, преди да се върна в първия състав,” обясни младият талант.

„Малко ми е всичко странно, може би година и половина не съм играл официален мач. Всичко ми е по-голямо някак си, странно, но това е нормално, доста време съм извън терена,” призна вече много по-мъдро звучащият футболист.„Не мисля за страх, когато играя, мисля само за играта, за това, което трябва да правя, да отигравам добре всяка топка, да има контакт, да влизам здраво, не е най-важното дали ще вкарам гол.”

„Всичко зависи от мен, ако показвам добри игри, давам всичко от себе си, треньорът преценява кой ще играе. Хубаво е, че има конкуренция в отбора. Постепенно набирам скорост, оправям се, нямам проблеми, за мен това е най-важно. Марк Хюз ще разчита на мен, показа, че има интерес към мен и оттам-нататък само от мен зависи,” коментира още Валери.

Божинов сподели и мнението си за националния отбор на България, и предстоящата важна квалификация с Ейре: „Надявам се дотогава да съм изиграл доста мачове за Сити, да съм добре, знам, че доста време съм извън терена, ще имам и добри, и слаби мачове. Подаръкът за Мъри ще е да победим Ирландия, по-голям подарък не можем да му дадем. Все пак трябва и да получа повиквателна, но най-важното е отборът да играе колективно. Няма значение кой ще вкара гол, оттук-нататък всички мачове са важни. Мъри знае как да подходи към всеки футболист, да е жив и здрав, пожелавам му здраве и късмет и с националния и клубния си отбор.”

„Гледах мача с Швейцария. Само от една тренировка и доста нови футболисти, на мен ми направи добро впечатление. Отборът заслужаваше победата, бори се, игра добре. Позицията на която игра Бербатов, той играе на нея и в Манчестър Юнайтед и така е по-свободен, за нас е по-добре. Тази схема на Стоилов изисква в нападение точните футболисти, аз мисля, че друг тип футболист, различен от Бербатов, трябва да е на върха на атаката. Бербатов е интелигентен, моето желание е да играя с него, защото знам, че така ще вкарам доста голове. Сигурен съм!,” обясни Божинов.

„Беше ми странно да бия дузпата срещу Рексъм, за мен това не бе важно. Най-важното бе да се върна на терена, да стъпвам здраво, да съм в контакт със съотборниците си, да трупам игрови опит. Най-важното е да съм жив и здрав, по-важно за мен няма. Когато един футболист е жив и здрав, може да постигне всичко,” пожела си преди своя рожден ден Валери Божинов.