Отделът за борба с корупцията към тайландското правителство обяви, че бившият премиер-министър Такшин Шинаватра най-вероятно е закупил футболния клуб Манчестър Сити с пари, които умишлено е укрил от държавата. Затова се иска замразяване на авоарите на милиардера. Не е ясно дали това може да се отрази веднага върху английския отбор, сред чиито нови попълнения са българите Мартин Петров и Валери Божинов.

Комисията за проверка на имуществото, съставена миналата година, твърди, че сумата, с която Шинаватра е придобил Сити, никога не е била описвана в декларацията за имотност, която попълват всички тайландски политици.

„Бившият премиер-министър е използвал властта си, за да прикрие своите акции и да ги обърне в кеш,” каза Каеусун Атибходи на пресконференция. „Затова трябва да приложим допълнителни мерки, за да замразим авоарите му, както в Тайланд, така и в чужбина,” добави той. „Той дори не може да обясни откъде е придобил всички тези суми.”

Миналият месец същата комисия нареди на търговските банки в Тайланд да замразят 1.06 милиарда паунда от парите на Такшин, намиращи се във вътрешни сметки, като го обвиниха в присвояване на средства по време на петгодишното си управление.

Комисията разкри и още неправомерни действия от страна на Шинаватра, заради които той е разследван.