Българският нападател на Манчестър Сити Валери Божинов направи силен мач при победата с 1:0 над Съндърланд в мача от 30-ия кръг в английската Висша лига.

Българинът започна като титуляр за домакините и остана на терена до 65-та минута, когато бе заменен под овациите на „небесносините” фенове от Крейг Белами. За предстоя си на терена Божинов бе в основата на всичко по интересно пред вратата на „черните котки”.

Българският национал имаше възможност да открие за „гражданте” още в началото на двубоя. В 15-та минута гостите останаха с човек по-малко, след като бе изгонен Джони Макартни. Бранителят получи директен червен картон, след като спря непозволено откъсващия се сам срещу вратаря Шон Райт-Филипс. Фаулът бе на границата на наказателното поле. С изпълнението се нагърби именно Божинов, но ударът му мина малко над напречната греда.

В 18-та минута пък Сити получи правото да изпълни дузпа. Божинов пусна към Майка Ричардс в наказателното поле, а последният бе съборен в наказателното поле от Стив Малбранк. Секунди по-късно реферът вдигна жълти картони на българина и Фил Бардсли, които влезнаха в устни пререкания. 11-метровият удар трябваше да изпълни Робиньо. Бразилецът застана зад топката, но след несполучлив опит да литне Фалоп би право в него и изпорти дузпата.

До края на първото полувреме двата отбора не успяха да си вкарат гол, въпреки че гостите, с човек по-малко, трудно успяха да опазят вратата си чиста.

В 57-та минута логичното все пак се случи и домакините успяха да открият резултата. Майка Ричардс се възползва от добро центриране на Елано в наказателното и с глава стреля покрай Фалоп, топката мина покрай стража и точно пред гол линията бе добутана от Робиньо. Попадението все пак зачетено на сметката на Ричардс. 

В 65-та минута под бурните аплодисменти играта напусна Валери Божинов, а на неговото място влезе Белами. До края на срещата обаче, въпреки численото си превъзходство домакините не успяха да стигнат до нов гол във вратата на Съндърланд, но все пак стигнаха до успеха.

След победата днес Сити заема 10-то място с актив от 38 точки. Съндърланд пък е на 14-та позиция с 32.