„Немски език, труден език! Различните попълнения в Дуисбург ще трябва здраво да залягат над учебниците. Освен Майкон, Фернандо Сантош и Манесе Ишиако, Благой Георгиев също трябва да сериозно да зубри по немски”, така „Ревиер Шпорт” започва обширния си материал, посветен на българския халф.

Досега Ивица Гърлич е помагал на Благо, двамата си говорят на сръбско-хърватски, пише още изданието. „В Дуисбург всички ще учат, но това не би трябвало да бъде проблем единствено за Благо, защото той научава нещата много бързо”, казва Гърлич. На помощ трябва да се притече и Аилтон. Георгиев познава бразилеца още от времето си в Цървена Звезда.

„В Сърбия винаги му превеждах. Аилтон не знаеше хърватски, а само испански, който аз бях научил, докато се състезавах в Примера Дивисион”, споделя бившият футболист на Славия. Сега той може да помага на мен. Но май има малък проблем – и той не говори много добре немски”, шегува се Георгиев.

Чуждият език обаче не пречи на българския национал да се забавлява. Напротив: по всяко време на деня той се смее: „Това е нормално. Аз съм весел човек, винаги благоразположен и в добро настроение. Въпреки всичко съм малко свенлив”, признава Благо и допълва: „Тук всичко ми доставя удоволствие. Момчетата се държат страхотно и ме приеха много добре сред тях”.

Колективът наистина си пасва чудесно и цари приятелство между футболистите. „Много сме задружни и атмосферата е фантастична. Разбираме се добре и затова аз се чувствам страхотно тук”, разказва още 27-годишният халф. Той сподели още, че се чувства най-добре на позицията плеймейкър, за която бе привлечен в Дуисбург. „В националния тим играя вдясно, в Алавес бях зад нападателите, а в Цървена Звезда – отляво”, разкри Благо. За него обаче най-важно е да играе: „Няма значение къде. Просто искам да играя”. „Мчетата ми беше да играя в Бундеслигата. Сега, естествено, искам да помогна на Дуисбург да се задържи в елита на Германия”, споделя Георгиев.

„В събота и неделя съм гледал мачовете от немското първенство по телевизията. Подкрепял съм винаги моите сънародници – Красимир Балъков, Димитър Бербатов, Мартин Петров и разбира се Илия Груев, който е играл в Дуисбург. Той ми е много близък приятел. Всички те са ми казвали, че непременно трябва да премина в Германия, ако искам да се развивам”, казва още Благо.

Впечатленията, които българинът е успял да събере за краткото си пребиваване в Бундесрепубликата, не са го разочаровали. „В Алвес и Белград не се работи толкова професионално. Освен това не се държеше толкова на дисциплината. Тук е коренно различно”, смята Георгиев.

„Може би православната вяра на Благо ще му помогне да се задържи в първата дивизия. На лявата му ръка с големи букви е изписано „Исус”. „Винаги нося със себе си библията. Преди всеки мач я чета, а преди да изляза на терена се кръстя”, споделя талантливият българин. Благо ще прави всичко това и на „Сигнал Идуна Парк” в Дуисбург, ако започва сред първите единайсет.

Страх и респект за него са чужди думи. Той никога не е бил нервен. „Радвам се за мача срещу Борусия, но 80-те хиляди посетители не ме впечатляват. Срещу Барселона са ме гледали 95000. На „Ноу Камп” обаче се седи като на театър. Няма никакво настроение. В Дортмунд със сигурност ще бъде различно”, завършва Благо.