Българинът Николай Костов, който през 80-те носи фланелката на Левски, е новият старши треньор на Металург Донецк. Вчера, по собствено желание, постът напусна досегашният наставник на тима – Сергей Ященко, а ръководството на клуба гласува доверие на родния специалист, чиято треньорска кариера до момента бе градена предимно в Кипър.

Договорът на Костов е з една година, с възможност за продължаване. Преди началото на днешната тренировка на тима генералният директор на Металург Донецк Евгений Гайдук представи българския специалист на играчите.

„Ръководството на Металург ме покани да оглавя отбора. С радост приех. Знам, че в Украйна нивото на футбол е по-високо, отколкото в Армения и България. Добре познавам отбори като Динамо, Шахтьор и Днепър”, сподели на официалното си представяне пред медиите Костов.

„Вече гледах няколко мача на Металург, но днес се запознах с футболистите. Знам, че през зимата тимът промени своя стил. Аз лично обичам техничния футбол и знам, че в Украйна голяма част от клубовете залагат на добрата физическа подготовка. Съгласен съм, че не може да има големи резултати бе добра физическа подготовка и функционалната също, но всички мои досегашни клубове можеха да променят стила си според съперника”, добави българският треньор.

Николай Костов говори добре руски език, което не остана незабелязано от местните журналисти: „Изучавал съм го в училище, но преди около 27 години, иначе усилено се занимавах с руски и в Ереван.”

Николай Костов е роден на 2 юли 1963 година и като футболист е носил фланелките на Левски (1981-1988), Славия (1989), Анортозис (1990-1993) и Левски (1994). Специалистът е бил наставник на Добруджа, на кипърските Анортозис, Олимпиакос и АЕК, а за споследно бе наставник на Банантс.

В момента Металург заема 11-о място с 22 точки в таблицата на украинското първенство.