Манчестър Юнайтед победи с 3:1 Арсенал в срещата реванш от полуфиналите в Шампионската лига, и след 1:0 на „Олд Трафорд” преди седмица, се класира за финала в Рим на 27-ми май, за да защитава титлата си от миналото издание на най-силния клубен турнир в Европа.

Победата за английските шампиони донесоха Джи-Сунг Парк (‘8) и на два пъти Кристиано Роналдо (’11 и ’61). Попадението за „топчиите” бе дело на Робин Ван Перси от дузпа (’76).

Българският нападател на гостите Димитър Бербатов се появи в игра в 67-та минута, след като започна срещата на резервната скамейка.

Голямата загуба от срещата за сър Алекс Фъргюсън е директният червен картон, който си изкара Дарън Флетчър, фаулирал Сеск Фрабрегас при положението за дузпата в полза на домакините.

Сър Алекс за отново доказа величието си с поредния си майсторски ход, след в игра като титуляр пусна Парк, и остави толкова много коментираните в последно време Бербатов и Карлос Тевес. На вратата бе естествено Едвин Ван дер Саар. Пред него защитния вал формираха О’Шей, Фърдинанд, Видич и Евра. Халфовата линия бе съставена от Флетчър, Карик, Андерсон, Парк и Роналдо. Като единствен нападател пък излезе Рууни. 

Венгер заложи на Алмуния, Саня, Туре, Джору, Гибс, Фабрегас, Сонг, Насри, Уолкът, Ван Перси и Адебайор, като младостта и неопитността на тима, воден от френския специалист, си казаха думата. 

Именно нелепа греша на Киърън Гибс в отбрана в 8-та минута доведе до първото попадение за гостите. Роналдо навлезе в наказателното поле по лявото крило, Гибс се подхлъзна при центрирането на португалеца, а кълбото отиде в Парк отдясно, който не сбърка за 1:0.

Представилият се на изключително ниво в първия мач между двата тима преди седмица Мануел Алмуния пък носи голяма вина за второто попадение на „дяволите” само три минути след първото. В 11-та минута Роналдо със зверски далечен шут от фаул отдясно препарира Алмуния и удвои преднината на гостите за 2:0.

При 2:0 в полза на гостите приключи и първото полувреме, в което Юнайтед не остави никакъв шанс на „артилеристите” да стигнат до по-сериозно положение пред Ван дер Саар.

Второто полувреме започна с лек натиск на Арсенал, но в същото време камерите следяха случващото се на една трибуните на „Емирейтс”, която бе изпразнена, по всяка вероятност по пуснат сигнал. Един от стюардите претърсваше седалките с помощта на обучено куче. Изглежда тревогата се оказа фалшива, тъй кат след около десетина минути хората заеха отново преди това овакантените си местата. 

В 61-та минута пролича геният на Юнайтед и невероятната способност на отбора да вкарва от мълниеносни контраатаки. След една открадната топка, Кристиано пусна към Парк в центъра на терена, южнокореецът напредна добре, подаде към Рууни, който с пас към зоната на дузпата намери Роналдо, а португалецът вкара второто си попадение и общо трето във вратата на Алмуния, за да се изпише на таблото 3:0 в полза на гостите.   

Очаквано, за да запази за финала в Рим висящите с картони Патрис Евра и Рууни, Фъргюсън в разстояние на няколко минути пусна съответно Рафаел Да Силва и Бербатов. Малко преди тях Райън Гигс се появи в игра на мястото на Андерсон. 

Срещата се развиваше повече от спокойно за безкомпромисния тим на Юнайтед до 75-та минута. Флетчър фаулира Фабрегас в наказателното поле в опит да му попречи да стреля към Ван дер Саар, а италианският рефер Роберто Росети отсъди дузпа в полза на домакините и вдигна червен картон за провинилия се Флетчър. Последният ще пропусне финала в Рим. Единадесетметровия наказателен удар изпълни Ван Перси, вкарал със силен шут за 1:3 оказалото се почетно попадение за Арсенал в мача.   

Така след общ резултат 4:1 от двете срещи Манчестър Юнайтед се превърна в първия финалист за тазгодишното издание на Шампионската лига. Английските шампиони ще очакват реванша между Челси и Барселона в сряда вечер, за да разберат срещу кой ще се изправят в защита на титлата си от миналата година. Димитър Бербатов пък ще има възможност за втори път да играе на финал в Шампионската лига, след като преди години направи това с екипа на Байер Леверкузен.

снимки: БГНЕС