„Някои хора си мислят, че лентата, който Димитър Бербатов носи във всеки мач на ръката си, показва желанието му да стане капитан на Тотнъм. Други може би са забелязали надписа „Не сте сами” до символа за Анти-СПИН. За Бербатов дискретното парченце плат е мощен символ на невероятната битка за живота на пет български медицински сестри, обвинени в умишлено заразяване на деца в Либия с ХИВ вируса.” Така започва материалът на най-тиражният английски таблоид – The Sun за мисията, която пое българският нападател Димитър Бербатов – да запознае и футболния свят с драмата на медиците.

„В епоха, в която футболистите са най-вече алчни крадци, които не се интересуват от никой друг, Бербатов се откроява,” продължава изданието.

„Той не се вижда като герой и срамежливо отклонява всички въпроси относно значението на лентата. Той наруши мълчанието си за първи път преди четвъртфинала за Купата на Англия срещу Челси утре.”

Ето какво сподели Димитър пред The Sun: „Има български медицински работници, които са осъдени на смърт в Либия по обвинения в заразяване на 400 деца със СПИН. Опитвам се да изразя своята подкрепа, защото майка ми също е медицинска сестра и всички българи искат да покажат на медиците, че не са сами.”

Вестникът разказва накратко историята на българските сестри, като не пропуска да посочи, че има вероятност обвинението към тях да е част от политически заговор.

Бербатов разкрива още:„Българските играчи носят такива ленти, когато представляват националния отбор. Ние се опитваме да освободим тези сестри, защото вярваме, че са невинни.”

Димитър Бербатов сподели за изданието и едно познато в България свое хоби – рисуването. „Настрани от футбола обичам филмите, и обичам да рисувам. Харесва ми да рисувам с молив, защото действа отпускащо. Откакто се помня, винаги съм можел да рисувам. Просто сядам и си рисувам разни неща, ако съм в настроение. Опитвам се да съм художник и на игрището и извън него.”

Големият герой на Бербатов в английския футбол е Алън Шиърър. „Обичах да гледам Шиърър. Той бе най-добрият голмайстор в Англия. Много се надявах да мога да играя срещу него, но за съжаление той се отказа.”