Да вземеш купата от ръцете на Абрамович, да накараш част от Лондон да те боготвори, да вкараш на Уембли в големия мач, тези неща нямат цена.

Димитър Бербатов прекъсна сухата си поредица. Най-талантливият български футболист взе купа. Карлинг Къп за Бербатов и Тотнъм и нова доза самочувствие за родния запалянко.

Тази купа не е първа за българина. През 1999 Митко „печели” Купата на България срешу Литекс. Тази му е първата истинска. Същата тази 1999 година е последната, в която Тотнъм печели трофей. Съдбата обича подобни съвпадения.

Уембли си е подходящо място. На стария митичен стадион в Лондон Георги Аспарухов-Гунди вкара на Англия, Христо Стоичков взе КЕШ с Барселона. Дойде моментът и за Митко Бербатов.

Вторият български гол на Уембли, макар и обновен, падна от дузпа. Точно това попадение доказва, че капитанът на България прескочи в по-висше ниво от играта.

Бербатов би дузпата като на тренировка. Не, направи го сякаш цели стената на училището си в Благоевград. Самочувствие и увереност в силите. Бербатов вкара най-простия гол в кариерата си, но в тежък момент. Така правят големите. Той си знае, колко му е коствало, но по телевизията изглеждаше приятно задължение.

Бербатов, както и цялото поколение футболисти си падат по компютърните игри. ФИФА-та също е разделена на различни нива. От тази вечер голмайсторът на Тотнъм е на опашката до най-класните.

Верен на отбора си Димитър Бербатов дочака звездния си миг. Засега. Купата на УЕФА е позната задача за Хуанде Рамос. С испанеца Бербо случи на треньор. С Тотнъм - на публика. С Лондон - на град. С Англия - на първенство.

Иначе историята обича да повтаря някои детайли. Стоичков беше последен от каталунците по време на награждаването след победата над Сампдория. Митко Бербатов също зае последната стратегическа позиция. Така че купата да остане при него. При звездата на Тотнъм.

ФИФА-та чака освежаване на корицата. Напоследък все латино момчета красят популярната компютърна игра. Може би след сезон или два Бербатов ще е фаворитът. С Тотнъм едва ли, но за трансфери едва ли е редно да се говори.

Бербатов показа, че е верен на Тотнъм, донесе на клуба първа титла от 1999 година насам. Какво по-хубаво от това да пришпориш сила като Челси.

Как ли се чувства един човек? Автомонтьорът, който според „Сън”, получил пет билета от Бербатов за финала. Дават ти пропуски за Уембли, защото си имал шанса да поправиш Бербамобила. Яка история, преди един наистина як мач.

„Шпори”, наздраве!