Българският специалист Красимир Балъков иска да се завърне като старши треньор в първа или втора Бундеслига, това заяви самият той в интервю за щутгартския вестник „Ройтлигер Генерал Анцайгер”. Специалистът разкрива пред изданието своите цели и амбициите си за бъдещето. „Искам през зимата да поема втородивизионен или дори елитен отбор в Германия”, заяви Балъков.

Бившият капитан на националния ни отбор разказва пред редактора на изданието Франк Ернст, какво е правил, след като напусна треньорския пост в швейцарския Грасхопър. „Бях си в България. Пътувах седмици наред из страната, посетих различни места. Просто исках да видя, как се е развила страната ми. България е като много други страни от източната част на Европа. Много неща са се променили в към по-добро. Но на места сякаш времето е спряло”, споделя впечатленията си Балъков.

„Но и при вас като че ли времето е спряло. Освен няколко сиви косъма, изглеждате страхотно. Не сте напълнял дори с грам от футболните ви години. Как успявате да се поддържате така?”, пита Ернст. „Магичният халф” от близкото минало отговаря, че свежият въздух много помага. „Освен това тичам много, ходя на фитнес, на голф. Но понякога това ми омръзва, доскучава ми. Искам още през зимата да се завърна на треньорския пост”, признава Балъков. Специалистът ще се задоволи дори с отбори от втората дивизия на Бундесрепубликата. „Втората лига никога не е била по-силна от сега и предлага много добри перспективи. Но кой ли знае, какво ще се случи?”, казва героят от Съединените щати през 1994.

Според Бакъков причините да напусне предсрочно Грасхопър не са спортно-технически, а по-скоро са в интерес на хора от ръководството. „Много се засегнах, че ме отстраниха. Мисля, че с моя помощник Райнер Видмайер работихме много сериозно. За мен това беше важен и ценен опит и си взех много поуки за в бъдеще. Човек се учи през целия си живот, няма значение, на колко години е”, казва Балъков.

Според българския наставник и в германския футбол е имало проблеми, особено в работата с подрастващите. „Германският футболен съюз обаче си е взел поуки и се учи бързо, затова спортът тук се развива. Бундеслигата прави невероятни просперитети именно в юношеските школи. Гомес, Хилберт, Янсен и Пандер са големи таланти. Те могат да станат големи футболисти, ако им бъдат предложени добри условия, време и спокойствие. Пример за това е и моят бивш клуб Щутгарт. Още от времето на Феликс Магат е така. Той отделяше много време и енергия за младите футболисти. Хорст Хелдт продължи тази тенденция със смели решения и невероятна трансферна политика. Всичките тези усилия увенчаха отбора с титла, като огромна заслуга има и Армин Вее”, коментира бившият халф.

„ГФС е бащата на всичките усилия футболът да върви напред, а Щутгарт е майката на позитивното развитие”, заяви Балъков.

„Не може обаче да се очаква, че „швабите” ще повторят успеха си от изминалия сезон още тази година. Възможно е това да се случи. Но от сега е трудно да се каже, къде ще се приземят Хелдт и Вее в края на сезона. Може би при Байерн, а може и да бъдат отстранени, ако не постигнат никакъв успех. Във всеки случай аз ще треперя заедно с Щутгарт. Това е и винаги ще бъде моят отбор”, завърши Балъков.