Българският национал Стилиян Петров изведе за пореден път Астън Вила с капитанската лента, но не успя да предотврати загубата с 1:2 при гостуването на Уест Хем в отложен мач от втория кръг на Премиършип. За „чуковете” спечелените три точки бяха първи успех пред собствената публика на „Ъптън Парк”, и ги извадиха поне временно от зоната на изпадащите. На трибуните в Източен Лондон седна и националният селекционер на Англия Фабио Капело, който наблюдаваше изявите на Карлтън Коул и Габриел Агбонлахор.

Двата състава започнаха устремно двубоя, като Уест Хем налагаше своята игра с много подавания, докато Астън Вила се стараеше да играе на бързи обороти и да надбягва съперника.

Стилиян Петров имаше едно от най-добрите положения през първото полувреме, когато засече центриране от корнер на Йънг, но волето му бе спасено с мъка от Робърт Грийн. Стражът на Уест Хем със сигурност е впечатлил Капело с изявите си в рамката, като бе притесняван сериозно от атакуващите играчи на Вила. Нещата обаче се развиха лошо за съотборника му Карлтън Коул, който напусна с травма в сухожилие на крака само след половин час игра.

Резервата на Коул – Зейвън Хайнс обаче се оказа добра смяна – като спечели дузпа в полза на Уест Хем в продължението на първото полувреме. Макар че игра за топката защитникът Хабиб Бей получи и жълт картон, а реферът Стив Бенет посочи бялата точка. Марк Ноубъл се нагърби със задачата и без проблеми прати топката зад Брад Фридъл.

Малко след подновяването на играта Петров пробва един от запазените си удари от далеч, но той срещна тялото на противников играч. Все пак в 52-та минута отбраната на Уест Хем бе пробита, като Ашли Йънг стреля точно от границата на пеналта в горния десен ъгъл на вратата.

Двубоят продължи равностойно, като и двата отбора имаха своите шансове, и сътвориха добри неща на терена. В 85-та минута обаче реферът Бенет отново се намеси в хода на срещата, като изгони Хабиб Бей, след втория му жълт картон за нарушение срещу Спектър. Мартин О`Нийл веднага замени нападателя Джон Карю със защитника Люк Йънг, но и от другата страна се появи Луис Хименес.

Друга резерва – Хайнс – бе в основата на победата за Уест Хем, като след като направи дузпата, сам си изработи второто попадение в мача. 20-годишният нападател получи добра топка от Скот Паркър, напредна бързо и преодоля Брад Фридъл с мощен шут от десетина метра, за да донесе първата домакинска победа на „чуковете”.