Правопропорционално със заселването на българските села от британски пенсионери, и футболна Англия се влюби в България. Добрият стар Албион дълги години рядко поглеждаше към българския футболен пазар, най-вече заради сериозните бюрократични пречки пред страните извън Европейския съюз. Малцина наши успяха да се справят със строгите изисквания на британските имиграционни власти и заиграха на Острова. В по-далечни времена това бяха Боби Михайлов и Бончо Генчев, в по-нови задълго отвъд Ламанша се установиха Радостин Кишишев и Светльо Тодоров.

Но България влезе в ЕС, а едновременно с това по терените на Англия видяха с очите си огромния потенциал и талант на българските футболисти. Димитър Бербатов, Мартин Петров, Стилян Петров са живата реклама на България. Те също трасираха пътя към нови трансфери на своите сънародници.

Ники Михайлов, Ники Димитров, Валери Домовчийски, Вальо Илиев, Ивелин Попов, Иван Иванов, дори неизвестният на широката общественост младок от Славия Радослав Василев влязоха в полезрението на английските клубове. По една или друга причина обаче повечето от тях засега не могат да осъществят трансфер на Острова. Причината не е в качествата им, а във все още неотпадналата бюрократична преграда пред ангажирането на български футболисти от британски клубове. Или както се изказа наскоро мениджърът Емил Данчев, барманите, сервитьорите и бачкаторите от нашата страна нямат проблеми с работните си визи, но за футболистите такива се издават все още много трудно. Ако не си записал 75% от мачовете в националния отбор в последните две години, трудно можеш да разчиташ на трансфер в Англия, дори клубът да те е харесал много. Може и с помощта на други сложни хватки да се опиташ да убедиш хладните функционери на Острова, че именно ти, който идваш от България, а не някой друг местен, си търсеното ценно попълнение за съответния клуб. Но това е изключително трудно и несигурно начинание.

Едно обаче е сигурно. Докато в Испания, Италия и Франция интересът към българските футболисти в момента не е голям, то Англия се влюби в България. Специалистите прогнозират, че през юли тази година ще отпаднат всички препятствия пред нашите футболисти в родината на футбола. И тогава брак по любов, но и по взаимна сметка, ще може да бъде сключван масово и свободно.