Българските футболисти на Енерги Котбус Станислав Ангелов и Димитър Рангелов започнаха да посещават курсове по немски език. Своеобразното училище е организирано от ръководството на германския отбор, а в него се учат 10-те чужденци в състава на Петрик Зандер. Пелето също взима участие в заниманията, въпреки че все още не е ясно, дали ще остане в Котбус. От ФИФА все още не са взели решение по спора за правата на защитника между Левски и Енерги.

„Треньорът” по немски се казва Биргит Киршке. Дамата провежда уроците си в 20 часа всяка вечер, точно след като приключат тренировките на футболистите.

Наставникът на „червено-белите” не си губи времето и стриктно и упорито гони целта си – престижно място в Бундеслигата. Според специалиста едно от нещата, които трябва да обединят играчите и да ги сближат, е немският език.

„Ние учим думите, които се използват в ежедневието и във футбола”, обясни опитната даскалка от спортното училище в Лаузитц.

„Започнахме с най-елементарните думички, като „Как се казваш?” и „На колко години си?”, разказа Киршке. За нея е предизвикателство да преподава на хора, които владеят немския на различно ниво. Денис Сьоренсен е учил немски в училище и може да се оправя с езика, докато останалите почти не са говорили германски. Рангелов има опит, тъй като половин година е играл в Ерцгебирге Ауге.