Шахтьор Донецк спечели Купата на Украйна след победа с 2:1 след продължения на финала над градския съперник Металург Донецк, за който играха бившите футболисти на ЦСКА и Левски Велизар Димитров, Грегъри Нелсън и Зе Соарес.

Българинът и бразилецът бяха титуляри, като бяха заменени съответно в 90-ата и 112-ата минути, докато холандецът Нелсън влезе в игра в 74-ата минута.

Двубоят се игра пред 47 314 зрители на Олимпийския стадион в Киев, на който на 1 юли ще се играе и финала на Евро 2012 в Полша и Украйна.

Грандът Шахтьор поведе в 24-ата минута с гол на Алекс Тейшейра, но Микола Морозюк вкара за Металург в 68-ата минута и прати мача в продължения. Металурзите обаче не успяха да докарат мача до дузпи и миньорите на Мирча Луческу спечелиха с 2:1 след продължения с попадение на Олександър Кучер в 104-ата минута.

Спечелената Купа на Украйна е осма в историята на Шахтьор Донецк, а възпитаниците на Луческу почти сигурно ще направят златен дубъл, тъй като кръг преди края на първенството водят с две точки пред втория Динамо Киев и в последния мач са домакини на последния Олександрия, където играят Димитър Макриев и Виктор Генев.