Мнозина правят десятка на събитията в дадена област в края на всяка година. Други пък, съобразно календара залагат на 12 неща. Ние ви предлагаме обаче в 11 поредни дни, 11-те най-важни събития от възможно най-широк кръг спортни теми. Защо точно 11? Защото от създаването си в началото на февруари 2007 година Gong.bg е изживял точно 11 месеца от своята скромна засега история. А и защото винаги се опитваме да бъдем по-различни...

11-те запомнящи се момента за футболните ни легионери

1. Димитър Бербатов се представи фантастично през първия си сезон в Премиършип с екипа на Тотнъм. Бербо носеше на гърба си „шпорите”. Той отбеляза 23 гола в първия си сезон за отбора от североизточен Лондон, като от тях 15 бяха само в Премиършип. Бербатов направи така, че да го забележат и да го оценят имена като Сър Алекс Фъргюсън, Арсен Венгер, Рафаел Бенитес и дори суровият португалец Жозе Моуриньо. Воден от Бербатов Тотнъм стигна ¼-финал за Купата на УЕФА, където отборът отпадна от бъдещия носител на трофея Севиля. „Шпорите” завършиха пети в края на класирането във Висшата лига, но до последно те се конкурираха за важното четвърто място с Арсенал.

2. Трансферите на Мартин Петров и Валери Божинов в Манчестър Сити са едно от големите събития през 2007 година. Марто изостави Атлетико Мадрид и тръгна към един път осеян с неизвестности, но крилото явно има сериозна далновидност, защото „гражданите” водени от Свен Йоран Ериксон се превърнаха в хита на английската Висша лига. Петров е един от основните лидери на „небесносините” и редовно след негови асистенции или голове Сити печели мачовете си. Цунамито на трансферите Валери Божинов отново се завихри, но този път не през зимния трансферен прозорец, а през лятото. Точно, когато Божинов се върна от Ювентус във Фиорентина и започнаха скандалите с Корвино и Прандели и ето, че нападателят се присъедини към Мартин Петров в Манчестър Сити. За голямо съжаление на Валери, той се контузи в самото начало на сезона, но всички на „Дъ Сити ъф Манчестър” очакват с нетърпение завръщането на Божинов.

3. Скандалният Христо Стоичков имаше всички шансове да успее, след като се оттегли от поста национален селекционер на България, за да поеме един от добрите отбори с традиция в Испания Селта Виго. Камата можеше да реабилитира кариерата си като старши треньор, но той отново се провали. Първо Ицо не успя да спаси галисийци в Примера дивисион, а след това стартът в Сегунда беше още по-страшен и президентът на Селта реши да махне Стоичков.

4. В голяма Русия се заговори за трима българи - Мартин Кушев, Георги Пеев и Захари Сираков, които играят в Амкар Перм. Кушев се представи много добре и заслужи повиквателна и в националния отбор. Нападателят отбеляза 10 гола в първенството и се нареди на седмо място сред голмайсторите. Тримата българи са в основата на доброто представяне на Амкар, който завърши на осмо място в крайното класиране, а също така ще играе и на полуфинал в турнира за Купата на Русия, което може да даде възможност на Кушев, Пеев и Сираков да играят за Купата на УЕФА.

5. Трансферите на Наско Курдов, Мишо Александров и Радо Василев показаха, че младите български таланти могат да пробият с трансфер в Западна Европа. Курдов премина в Байер Леверкузен и върви по стъпките на Бербатов, Мишо Александров също се подвизава в Германия с екипа на Борусия Дортмунд, а Радо Василев започнаха да го хвалят още след първия му мач за Рединг. Бъдещето пред тях тримата се очертава да е голямо и сега те трябва да се възползват от възможността, която им се отдава.

6. Трансферът на годината – Ники Михайлов подписа с Ливърпул. Недолюбваният дори и от свои затвори устата на всички с преминаването си от Левски в един от най-големите отбори в Европа. Михайлов има договор с отбора от „Анфийлд Роуд”, но сега той играе под наем във втория отбор на Твенте. Големият въпрос пред бъдещето на младия вратар е какво ще стане през лятото на 2008 година. Тогава ще бъде поредното голямо изпитание пред него. Засега Ники може да се гордее, че е единственият българин тренирал под ръководството на Рафаел Бенитес.

7. Няма начин да не обърнем внимание на Стилиян Петров и неговото представяне в Астън Вила. Определено русокосият халф не беше на ниво през изминалата година, но за всичко си има причини. Стилиян имаше сериозни проблеми с бившия национален селекционер Христо Стоичков, което повлия и на играта му в отбора от Бирмингам. През настоящия сезон положението на Стилиян Петров в тима от „Вила Парк” е още по-деликатно, като се има предвид, че мениджърът на „виолетовите” Мартин О’Нийл го оставя на резервната скамейка. Засега мечтата на Стенли да се наложи в Премиършип остава нереализирана.

8. Един сенегалец с български паспорт успя да стане шампион на Сърбия. Ибрахима Гай е единственият български легионер, който успя да вдигне два трофея през тази година. Още повече, че титлата с Цървена Звезда бе постигната по доста категоричен начин. Гай и „звездашите” не оставиха никакъв шанс на големия си съперник Партизан. Освен това сенегалецът с български паспорт и бивш играч на ЦСКА спечели със своя отбор и Купата на Сърбия.

9. Димитър Иванков и неговите изяви за отбора на Кайзериспор заслужават адмирации. Вратарят постави на колене голяма част от големите звездни нападатели в турската Суперлига. През изминалия сезон, отборът на българина се вклини между голямата тройка, но в крайна сметка завърши след трите гранда от Истанбул. Все пак Кайзери се добра до първо участие в евротурнирите в своята история, а това стана факт благодарение и на Иванков, и на неговите изяви. Митко напредва и в класацията при вратарите голмайстори, след като стигна до пета позиция с последните си няколко попадения за Кайзери. И логично се стигна до там да се говори, че Митко вратарчето ще премине в един от големите три отбора на Турция.

10. Германия отново стана голямата българска колония на футболисти. В Първа Бундеслига с променлив успех се представят четирима българи, от които трима национали. Едно много добро представяне за Димитър Рангелов, който води успешно атаката на Енерги Котбус. Нападателят, който играе в отбора от Източна Германия под наем, изригна в последните няколко кръга от есенния полусезон и като че ли си гарантира постоянен контракт с Енерги. Станислав Ангелов също се представи добре в отбора на Котбус, но остана в сянката на своя сънародник. Благой Георгиев избухна в няколко мача, а в други сам се взриви с нервността си. Предстоят доста тежки минути за Благо, който със своя Дуисбург ще зимуват на последно място в елита на Германия. Чавдар Янков влезе в конфликт със своя старши треньор и по този начин рядко попадаше в групата на Хановер 96, а още по-рядко се появяваше в игра. Във втора Бундеслига също имаме двама представители Асен Караславов и Тодор Колев. Караславов заедно със своя Гройтер Фюрт са в подножието на върха, а защитникът бе одобрен от всички в своя отбор. Колев се отличи с няколко гола за Алемания Аахен, но общо взето отборът му няма големи претенции и това повлия и на играта на нападателя.

11. Несъстоялият се трансфер на Димитър Бербатов в Манчестър Юнайтед. През лятото на 2007 дори Острова заговори на български и повтаряше името на Бербо, чийто трансфер в Манчестър Юнайтед е неизбежен. Е, сделката между двата отбора така и не стана факт, а Митко остана в Тотнъм и изчака да види промяната, която впоследствие се случи, а именно начело на отбора от Северен Лондон да застане силен мениджър, какъвто несъмнено е Хуанде Рамос. Меракът на Сър Алекс Фъргюсън да има Бербата в състава си остава факт, а 1 януари и зимният трансферен прозорец чукат на вратата.

Очаквайте утре в 11 часа, 11-те най-важни неща за националния отбор на България.