Полузащитникът на Милан Валтер Бирса отново се оказа ключова фигура за новия си тим при победата с 1:0 над Удинезе в 8-ия кръг на Серия А. Словенският национал едва се завърна от контузия, но, подобно на двубоя срещу Сампдория, отново донесе трите точки за „росонерите“ с нестандартно изпълнение.

ВИДЕО ОТ МАЧА - ТУК!

Иначе тимът на Масимилиано Алегри показа малко по-добро лице в атака, но слабостите в защитния вал отново лъснаха под натиска на бързоногите Антонио Ди Натале и Роберто Перейра. Ситуацията за Милан се очертаваше като още по-тежка предвид неочакваното отпадане на титулярния страж Кристиан Абиати от състава, но пък за сметка на това чудесен двубой направи неговия 21-годишен заместник Габриел.

На „Сан Сиро“ Милан установи контрол върху топката в първите 15-ина минути, като Бирса първи тества рефлексите на Иван Келава с шут от дистанция. Малко по-късно Робиньо получи шанс да стреля от границата на наказателното поле, но шутира покрай близкия ъгъл.

Постепенно Удинезе поизравни играта, но пък тогава „росонерите“ превключиха на режим „контраатака“.

В 22-ата минута Матри, Бирса и Робиньо излязоха срещу трима бранители в черно и бяло и в първия момент лош контрол от страна на бразилеца забави атакта. Той бе принуден да върне назад към Бирса, а словенецът като на шега шутира от 22 метра. Топката описа великолепна парабола и спря в горния ляв ъгъл за 1:0.

Най-чистата възможност за „фриуланите“ да изравнят преди почивката се откри пред Габриел Силва, който прецени, че има достатъчно пространство, за да шутира отдалеч. Топката обаче прелетя над вратата на Габриел.

Втората част бе още по-динамична, тъй като играчите на Франческо Гуидолин тръгнаха доста по-смело да търсят изравняването. Наставникът дори усили атакуващата мощ на своя тим с включването на Луис Муриел и защитата на Милан започна да се задъхва. В 64-ата минута Тото Ди Натале пробва да затрудни Габриел от пряк свободен удар, но топката прелетя на метър над сглобката.

Гостите стигнаха до серия от корнери по средата на полувремето, но бразилският страж на „росонерите“ демонстрира стабилност и се справи.

Към края на мача влезлият на смяна Мбайе Нианг получи две много добри възможности да стреля извън наказателното поле, но и при двата си опита не сполучи с намирането на 7-метровите очертания.

Така Милан излезе на 7-о място с 11 точки, като изостава с 13 от лидера Рома. Удинезе пък се срина на 9-ата позиция с точка по-малко от „росонерите“.