Наполи спечели Купата на Италия за четвърти път в историята си, и за първи от 25 години насам, след като се наложи във финала срещу Ювентус с 2:0.

В последния мач на легендата Алесандро Дел Пиеро за Юве, шампионът на Италия не успя да се противопостави достатъчно на неаполитанския претендент, и логично загуби.

Трибуните на „Стадио Олимпико“ бяха пълни, като над 30 хиляди фена от всеки един от двата финалисти заеха местата си в столицата.

Наполи стартира по-добре двубоя, но не успя да реализира положенията си през първото полувреме. Малко преди почивката Ювентус имаше претенции за дузпа срещу Клаудио Маркизио, повален в пеналта от Ароника, но реферът Бриги замълча.

ВИДЕО: Триумф на Наполи с Купата на Италия, без златен дубъл за Юве

източник: Reuters

Страхотната нападателна мощ на Наполи обаче си каза думата през вторите 45 минути, като освен Хамшик, Лавеци и Кавани, опити да покосят съперника направиха и Кампаняро и Джемаили.

В 60-та минута откъсналият се Лавеци бе свален на земята от вратаря на Ювентус Марко Сторари, и дузпата бе неизбежна. Единсон Кавани не остави никакъв шанс на стража, и прати топката в другия ъгъл от бялата точка.

Появилият се като резерва Симоне Пепе създаде най-много трудности на Де Санктис от другата страна, а и Андреа Пирло имаше шанс да изравни резултата.

Точно след едно от редките положения за Фабио Куариарела, Наполи реализира втори гол, и внесе голямо спокойствие в играта си. В 82-та минута с отлична бърза контраатака, Горан Пандев изведе отдясно Марек Хамшик. Той на скорост влезе в наказателното поле и с остър удар намери мрежата за втори път.

В самия край на 90-те минути, Куариарела направи нещата още по-неприятни за Ювентус, като не си сдържа нервите и удари с лакът Ароника и бе изгонен.

Петте минути добавено време не помогнаха за нищо резултатът да се промени, и Наполи заслужено ликуваше в края с Купата на Италия.