След нова 120-минутна драма, човек по-малко и изпълнение на дузпи Италия успя да завоюва третото място в турнира за Купата на Конфедерациите. Двубоят за бронзовите медали приключи при 2:2 в редовното време, а дори без изгонения във второто продължение Рикардо Монтоливо "скуадра адзура" успя да триумфира с 3:2 при изстрелите от бялата точка.

Въпреки присъствието на звезди от ранга на Единсон Кавани, Луис Суарес и Диего Форлан в лагера на противника, абсолютният властелин не бе кой друг, а вратарят Джанлуиджи Буфон, който спаси цели три наказателни удара и донесе радост на страната си след инфарктното отпадане от Испания в полуфиналите.

Заради множеството контузии селекционерът на европейците Чезаре Прандели почти изцяло прекрои състава си. Давид Астори замени Леонардо Бонучи в центъра на отбраната, а в халфовата линия Стефан Ел Шаарави и Алесандро Диаманти получиха шанс да започнат като титуляри. И докато Фараонът разочарова с няколко пропуска, то маестрото на Болоня бе сред водещите фигури на своя тим.

Уругвайците нямаха никакви кадрови проблеми преди мача и очаквано излязоха с най-силния си състав. Кавани и Суарес водеха атаката, докато Форлан за пореден път бе изнесен зад тях в ролята си на плеймейкър.

Двубоят започна сравнително спокойно и двата отбора не предприемаха много рискове в откриващите минути. Първото по-сериозно положение се откри пред италианците, но Джорджо Киелини не успя да засече по-сполучливо центриране на Диаманти отляво по атаката. Младата надежда на Милан Матиа де Шилио получи първата по-чиста ситуация малко след четвърт час игра, но мощният му шут бе право в центъра на вратата.

Точно когато отборът на Оскар Табарес започна да поглежда по-смело към Буфон, познатата слабост при статичните положения позволи на Италия да открие в 24-ата минута. Диаманти си изработи фаул отдясно, на 2-3 метра от тъчлинията и изненадващо реши да стреля към далечния ъгъл. Фернандо Муслера реагира със закъснение и топката намери скобата зад него. След това тя отскочи от гърба на вратаря, а Астори само я бутна в мрежата.

Минути след това Ел Шаарави пропусна да прати противника в нокдаун с втори гол, но слабото му първо докосване го лиши от шанс да вкара. Десет минути преди края Кавани успя да преодолее Буфон с глава, но попадението правилно бе отменено заради засада. В 40-ата минута южноамериканците имаха сериозни претенции за дузпа заради игра с ръка на Киелини в наказателното поле, но алжирският съдия Аймуди подмина положението. При подобен инцидент италианците получиха дузпа в мача си от груповата фаза срещу Япония.

Второто полувреме предложи далеч повече футбол, най-вече заради активизирането на Уругвай. Играчите на Табарес успяха да разстроят изграждането на италианските атаки и в първите минути „адзурите“ често пъти се намираха здраво притиснати в собствената си половина.

Логично грешките зачестиха и при една от тях в 58-ата минута Гаргано отне и стигна до дъгата, където пусна в коридор за Кавани. Ел Матадор с много техничен удар по тревата прати топката неспасяемо до левия стълб за 1:1.

Умората от мача срещу Испания започна да казва своето и нова грешка в италианската полузащита позволи на Форлан да излезе на стрелкова позиция. Нападателят шутира по диагонала от 15-16 метра, Буфон изби първия удар, а при последвалият втори опит направи феноменално спасяване с крак.

„Скуадрата“ обаче показа, че традициите не са за пренебрегване и напълно в свой стил, успя да изненада противника. Ел Шаарави бе спънат пред дъгата, докато опитваше да нанесе шут, а Диаманти стреля технично над стената от прекия свободен удар. Муслера се разпъна максимално, но въпреки това кълбото влетя в мрежата.

Радостта на играчите в бели екипи обаче продължи само 5 минути. Кавани заби втория си гол в мача с още по-впечатляващ свободен удар. От около 27-28 метра голаджията прати топката точно под напречната греда, а за Буфон остана само да се ядосва защо не реагира по-добре.

Оттук нататък двата отбора заиграха с мисълта за продълженията, които започнаха с нови претенции за дузпи от страна на уругвайците. Отново Киелини игра с ръка в наказателното поле, а след това Луис Суарес претендираше за фаул на защитника малко пред аутлинията, но и при двата случая нямаше основания за наказателен удар.

В началото на второто полувреме Рикардо Монтоливо пък бе изгонен за втори жълт картон и това доведе до масиран щурм към италианската врата. Буфон и хората пред него обаче успяха да я запечатат, за да решат втори пореден мач с удари от бялата точка.

Легендата на Ювентус демонстрира високата си класа още при откриващия шут на Диего Форлан. Бившият играч на Манчестър Юнайтед реши да стреля силно и ниско в средата, но Буфон се хвърли и изби. Акуилани, Кавани, Ел Шараави и Суарес бяха безкомпромисни при следващите изпълнения, за да дойде грешката на Де Шилио. Младокът не успя да заблуди Муслера и доста притеснено се насочи към съотборниците си.

Буфон обаче се възползва от крайно слабия удар на Мартин Касерес и с жест успокои талантът. Джакерини побърза да възстанови предимството от едно попадение, с което направи следващият удар решаващ. Валтер Гаргано изпълни петата дузпа, но Буфон отново се ориентира добре и с плонж ниско вдясно хвана топката в ръцете си.