Отборът на Рома постигна сладък реванш срещу кръвния враг Лацио, като надигра „лациалите“ с 2:0 в столичното дерби, което украси четвъртия кръг в Серия А. През миналия сезон „орлите“ надиграха големия съперник във финала за Купата на Италия, а феновете им не пропускаха случай да го напомнят по време на паузата през сезоните.

Този път обаче „джалоросите“ не оставиха никакво съмнение, че ще търсят отмъщение до последно и с попадения на Федерико Балдзарети и Адем Ляич от дузпа постигнаха целта си. За второто от тях голям „принос“ имаше и централният защитник на Лацио Андре Диас, който получи червен картон в 82-ата минута.

Атмосферата преди битката за Рим очаквано бе нажежена, като обидните плакати валяха и от двете страни на „Олимпико“. Тифозите на Лацио обаче изразиха протест срещу забраната на заплануваната си хореография, като оставиха цял един сектор от стадиона без зрители, но с огромен банер: „Ах, забравихме, това е „паметното“ дерби. Само нека си допием бирите...“

Първото полувреме всъщност бе доста далеч от шоуто, което се разиграваше по трибуните, като головите възможности бяха само по една във всяка посока. Жервиньо изпусна най-добрият шанс за Рома преди почивката, когато Франческо Тоти с перфектно центриране от пряк свободен удар го намери на далечната греда, ала изстрелът с глава на африканеца прехвърли вратата. Антонио Кандрева пък създаде единствения по-сносен шанс за символичните гости, когато в края на полувремето проби отляво и шутира мощно по диагонала, ала в аут.

Малко след почивката „орлите“ бяха на сантиметри от гола, на ударът на Михаел Сиани срещна напречната греда зад Морган Де Санктис. Това посъбуди „вълците“ и те набързо натикаха съперника в собствената му половина, което даде резултат в 63-ата минута. Тогава Франческо Тоти пое кълбото до аутлинията отдясно след заучено изпълнение на свободен удар и центрира към Федерико Балдзарети, а крайният защитник с красив шут опъна мрежата зад вратаря Маркети.

В 72-ата минута главният съдия спести директен червен картон за Лори Кана, който влезе по брутален начин в краката на Жервиньо, но десет минути по-късно все пак Лацио остана с десет души заради директен червен картон на Андре Диас, който като последен в отбрана свали на тревата откъсващия се Ляич.

Тъкмо сърбинът изпълни финалния етюд в двубоя, като със солова акция из наказателното поле принуди Кана да го фаулира и сам изпълни удара от бялата точка, насочвайки кълбото в долния ляв ъгъл.

Така Рома продължава безгрешната си серия в италианския елит и оглави класирането с 12 точки. Лацио е 8-и с 6 пункта.

ВИДЕО ОТ МАЧА - ТУК!