Рома успя да победи гостуващия тим на Парма с 2:0 в своя мач от 29-ия кръг на Серия А и се намеси сериозно в битката за местата, даващи право на участие в евротурнирите.

Аурелио Андреацоли изненада съперника си, като заложи на схема с трима в отбрана, петима в центъра на терена и двама нападатели. Последните роли бяха поверени на Франческо Тоти и Ерик Ламела заради неубедителната форма на единствения здрав таран на отбора Пабло Освалдо.

На столичани не им отне много време, докато овладеят центъра на терена. В 7-ата минута Маркиньо проби по левия фланг и от аутлинията центрира към точката на дузпата. Там Даниеле Де Роси засече с мощно воле топката, която пък бе отклонена във вратата от Ерик Ламела. Лукарели най-много протестираше срещу зачитането на попадението, но тъкмо той бе изостанал фатално с изтеглянето и всъщност покри засадата, за която претендираше.

Не след дълго Рома сътвори нова силна атака отляво, при която Тоти по феноменален начин изведе Маркиньо сам срещу вратаря, но бразилецът заложи на силата и Миранте спаси. Топката попадна в Симоне Перота, който от 8-9 метра пробва да счупи напречната греда и в крайна сметка опасността премина.

След почивката Парма се приспособи по-добре към нехарактерната тактическа постройка на противника, но и с огромна доза шанс не получи гол след 3 минути игра. Франческо Тоти стреля мощно от пряк свободен удар, но и той нацели гредата над Миранте.

В 62-ата най-после и гостите показаха зъби, след като Габриеле Палета стреля с глава след центриране от ъглов удар, ала и защитникът намери напречната греда. Секунди по-късно Пароло бе много близо да изравни, преди в последния миг защитник да избие шута му от голлинията.

Тези моменти обаче останаха единствено като горчив спомен в 70-ата минута, когато Тоти стреля силно по земя от фаул, а Миранте с нелепа изява позволи на кълбото да влезе във вратата му.

Попадението окончателно уби и останалите съпротивителни сили на гостите, които рискуваха да получат и трето пет минути преди края. Маркиньо с хубав пас по тревата изведе Тоти сам по диагонала отдясно, но вратарят успя да закачи с левия си крак плътния шут на легендата.


ROM 2-0 PAR (Highlights) 17.03.2013 ourmatch.net by ourmatch

Успехът бе подсладен от факта, че градският съперник Лацио загуби при гостуването си на Торино с 0:1, което позволи на „вълците“ да се изравнят с тях в класирането. Двата столични гранда имат по 47 точки в актива си, като Рома запази 7-ото си място.

„Лациалите“ до голяма степен могат да винят Михаел Сиани за загубата си, след като защитникът си изкара два жълти картона в 15-ата и 16-ата минути на мача. Оттам насетне домакините натиснаха сериозно и усилията им се увенчаха с успех в 82-ата, когато Алесио Черчи от ъглов удар сложи топката на главата на Йонатас, а последният разстреля Маркети.