Рома взе своеобразен реванш срещу шампиона на Италия Ювентус, като го отстрани на 1/4-финал за Купата на Италия с минималното 1:0. Единственото попадение в мача отбеляза Жервиньо десетина минути преди края на двубоя, който буквално възпламени „Олимпико“.

ВИДЕО: Римската глутница оглозга шампиона Юве, Рома на полуфинал за Купата

източник: Gulliver/Getty Images

Домакините имаха огромно надмощие през първата част, в която показаха пределна решимост да се реваншират пред феновете си за шампионатното поражение от „бианконерите“ с 0:3. Затова известна заслуга имаше и Антонио Конте, който атакува „Олимпико“ с част от играчите, които по-рядко получават шанс – вратарят Марко Сторари и по-периферни фигури като Маурисио Исла, Фабио Куалярела, Федерико Пелузо и Себастиан Джовинко.

Първите 45 минути се играха почти изцяло пред вратата на гостите, но въпреки чудесните им комбинации пред наказатеното поле, „джалоросите“ не можеха да преодолеят защитния вал в черно и бяло. Затова Раджа Наинголан и Алесандро Флоренци разчитаха на удари от всякаква дистанция, а Рома отправи общо 8 шута по посока на вратата, но нито един не попадна в очертанията й.

От своя страна Юве претендираше за червен картон за Меди Бенатия, който в 13-ата минута повали на тревата на около 20 метра от вратата откъсващия се Джовинко. Съдията Паоло Талиавенто обаче реши да накаже бранителя само с жълт картон.

До края на полувремето Рома имаше още няколко изгодни възможности, но първо Кевин Строотман не успя да стигне до подканящо центриране на Василис Торосидис, а след това остър пас на Жервиньо мина покрай Флоренци.

Втората част започна доста изненадващо – Федерико Пелузо с Глава успя да разстреля Морган Де Санктис отблизо. Попадението обаче бе отменено от асистент съдията, който прецени, че центрирането на чилиеца е излязло в аут, преди да стигне до Пелузо.

Юве успя да поизравни играта поне в началото на втората част, но рядко стигаше до наказателното поле на римляните. Те от своя страна започнаха да натискат все по-методично с приближаването на финалния четвърт час и щастието им се усмихна.

Миралем Пянич, Кевин Строотман и Жервиньо се впуснаха в скоростна контраатака в 79-ата минута, при която излязоха срещу трима бранители на Юве. Пянич умно задържа топката и изчака включването на Строотман отляво в наказателното поле, а холандецът центрира от аутлинията към границата на вратарското поле, където котдивоарецът с акробатичен удар разстреля Сторари с първия точен шут на своя тим в двубоя.

ВИДЕО: Римската глутница оглозга шампиона Юве, Рома на полуфинал за Купата

източник: Gulliver/Getty Images

Юве не можа да даде подобаващ отговор и най-доброто, до което стигна бе доста неточен шут на Клаудио Маркизио в 87-ата минута. Халфът по хитър начин си осигури коридор за стрелба от около 22 метра по диагонала, ала изстрелът му с десния крак прелетя много над целта.

В последната минута Рома можеше да реши всичко, след като резервата Адем Ляич задържа хубаво пред дъгата и стреля много силно по тревата, ала кълбото прелетя точно до дясната греда.

ВИДЕО ОТ МАЧА - ТУК!

В полуфиналите Рома ще се изправи срещу победителя от четвъртфиналната двойка Наполи-Лацио. След това финалистът от този поток ще бъде определен след двата мача на 5 и 12 февруари.