С гол на живата си легенда Франческо Тоти, Рома се наложи с 1:0 над шампиона Ювентус в дербито на 25-ия кръг на италианската Серия А, показвайки сериозни признаци за излизане от кризата. Единственият гол в мача падна през второто полувреме на срещата, а тимът на „старата госпожа“ не успя да създаде нито едно стопроцентово голово положение пред вратата на домакините. Тоти буквално „разстреля“ вратаря на гостите Джанлуиджи Буфон след отбита топка в наказателното поле. Според официалната статистика от мача, при удара, топката е летяла с 98 км/ч.

През първото полувреме двата тима не успяха да намерят верния път към вратата на противника, въпреки че и двата отбора имаха по една възможност. Пабло Освалдо създаде първата ситуация, но от удобно положение стреля право в тялото на Джанлуиджи Буфон, който спаси. В деветата минута Ювентус успя да вкара, но попадението бе отменено заради засада на Матри.

Постепенно играта се изнерви, а капитанът на „римските вълци“ Франческо Тоти действа необмислено и фаулира грубо Андреа Пирло, ритайки го в коляното. За грубата си проява Тоти получи жълт картон, а Пирло трябваше да получи лекарска помощ.

Решителният удар на Тоти в мача дойде в 58-ата минута. След изпълнение на свободен удар, топката бе избита от отбраната на Ювентус, но попадна в краката на Тоти, който с изключителен удар от движение, на около 20 метра фронтално срещу вратата, препарира Буфон. Това бе 10-ят гол на Тоти срещу Буфон.

Въпреки че „старата госпожа“ бе тимът, който повече владееше топката, противно на логиката, Рома създаваше по добрите положения и контраатакуваше много опасно.

Четвърт час преди края, нова поредна добра акция на домакините, завърши със засада, което предотврати сигурен гол. Франческо Тоти закъсня с елегантния си пас, а Освалдо се озова зад отбраната на гостите.

Ювентус пробва стихиен натиск в последните минути, който обаче не доведе до попадение. Новата покупка на „старата госпожа“ Никола Анелка също не успя да помогне на своя тим.

Двубоят приключи по меко казано интересен начин. След като Ювентус стигна до два поредни корнера, главният рефер на срещата не позволи да бъде изпълнен втория ъглов удар, като даде край на мача точно в момента, в който изтече четириминутното продължение. Решението му доведе до бурни протести от играчите на Ювентус, като най-деен бе вратарят Буфон, който също се бе включил в предни позиции.

В крайна сметка Рома взе важни три точки и се изкачи на седмо място във временното подреждане. Ювентус остава непоклатим на върха с преднина от 5 точки пред Наполи.


szólj hozzá: Roma vs Juventus 1:0 MATCH HIGHLIGHTS