Бившият играч на Рома Пабло Освалдо се оказа решаваща фигура в дербито на предпоследния 37-и кръг на Серия между „джалоросите“ и Ювентус. Италианският национал наниза победния гол за шампиона в четвъртата минута на добавеното време и донесе успеха с 1:0, като си отмъсти „римските вълци“ за не особено топлата раздяла през лятото.

28-годишният футболист също така приближи „старата госпожа“ на само точка от историческо постижение – в домакинството срещу Каляри след седмица „бианконерите“ се нуждаят от равенство, за да станат първия отбор в калчото, завършил с трицифрен актив.

Домакините започнаха по-силно мача и в 16-ата минута Жервиньо бе на косъм да се разпише. Висилис Торосидис достави страхотно центриране за котдивоареца пред вратарското поле, ала нападателят се размина с топката за сантиметри. Малко по-късно Франческо Тоти стреля хубаво от воле, а топката премина малко над гредата.

В 26-ата минута Ювентус за първи път застраши сериозно вратата на Лукаш Скорупски. Полякът обаче се намеси отлично и отрази силни изстрел с глава на Фернандо Йоренте, който иначе влиташе под гредата.

В 34-ата минута испанският национал пропусна нова добра възможност. Защитата на римляните му осигури достатъчно място, за да овладее в наказателното поле и стреля към близкия ъгъл. Скорупски внимаваше и отрази с върха на ръкавиците си.

Пет минути по-късно Жервиньо направи непростим пропуск. Миралем Пянич със страхотен пас го изведе сам срещу Марко Сторари, но тъмнокожият играч се забави с удара и така даде шанс на вратаря да отрази с една ръка.

Точно в края на полувремето Пол Погба реши изненадващо да стреля от дистанция. Скорупски закъсня с реакцията си и топката мина покрай плонжа му само за да срещне основата на страничната греда.

След почивката играта стана малко по-затворена и положенията бяха доста по-малко на брой. В 71-ата минута Йоренте получи поредно добро подаване в пеналта и стреля точно до лявата греда. Стражът на Рома обаче пак бе на мястото си и изби в ъглов удар.

Осем минути преди края на мача на отсрещната врата Сторари също блесна с двойно спасяване. Италианецът даде всичко от себе си, за да отрази тежък шут на Раджа Наинголан. Топката отиде у Алесандро Флоренци, който обаче стреля безобразно и вратарят на Юве боксира в ъглов удар.

В 86-ата Погба отново опита с удар извън наказателното поле да реши всичко. Скорупски отново обаче бе заключил вратата си и спаси.

Решителният миг обаче настъпи дълбоко в даденото от съдията продължение. Стефан Лихтщайнер нахлу мощно отдясно в наказателното поле и хитро насочи подаването си на два метра пред вратарското поле. Там Освалдо засече безпощадно в горния ляв ъгъл и смълча трибуните в Рим.

ВИДЕО С ПОПАДЕНИЕТО - ТУК!

По този начин Юве приключи шампионата с две победи над основния си преследвач, който успя да го удари единствено в сблъсъка им в четвъртфиналите за Купата на страната. „Бианконерите“ оглавяват таблицата с 99 точки, докато Рома е втори с 85.