Борусия Мьонхенгладбах и Лацио без съмнение изиграха най-добрия мач в 1/16-финалите на Лига Европа. Макар да не излъчиха победител, двата отбора направиха зрелищно 3:3, а германската публика видя три дузпи – все за техния тим, червен картон и два гола в заключителните минути.

Италианците бързо показаха с какви намерения са пристигнали на „Борусия Парк“ и още във втората минута Марк-Андре тер Щеген трябваше да спасява шут на Кристиан Ледесма. Десет по-късно отново халфът на „римските орли“ тества рефлекса на германския национал, който отново се справи.

В 16-ата обаче Ката Диаз спъна Патрик Херман в наказателното си поле и съдията Сергей Карасьов посочи бялата точка. От нея защитникът Мартин Щранцл стреля силно и точно в центъра на вратата – 1:0.

Лацио опита да се върне в мача в 25-ата минута, когато Антонио Кандрева стреля от пряк свободен удар, но Тер Щеген отново отрази. Малко по-късно Люк Де Йонг бе изведен добре по диагонала, но шутира на сантиметри покрай гредата.

Хуан Аранго бе много близо до гола в 40-ата минута, когато стреля от пряк свободен удар на около 27 метра от вратата на Маркети. Стражът само изгледа като топката отскочи от дясната греда.

До края на полувремето италианците натиснаха много сериозно, но вратарят на Мьонхенгладбах запази вратата си суха.

Това се промени в 57-ата минута, когато Кандрева се измъкна отдясно и центрира перфектно към непокрития Серджо Флокари, а нападателят се разписа в горния ъгъл не и без помощта на напречната греда.

Играчите на Владимир Петкович не разхлабиха хватката и след още 7 минути вече водеха в резултата. Сенад Лулич вдигна топката от левия фланг и намери Либор Козак, който от десетина метра с технично воле я прати в долния ляв ъгъл.

Надеждите на Мьонхенгладбах бяха започнали да се изпаряват, но в 69-ата руският арбитър отсъди нова дузпа за тях. Ката Диаз използва и двете си ръце, за да свали на земята Щранцл, за което получи и втори жълт картон. Потърпевшият отново се нагърби с изпълнението на наказателния удар, но Маркети усети посоката и отрази. Топката бе изчистена от защитниците, но играчите на Борусия бързо я върнаха обратно пред вратарското поле.Настъпи разбъркване, Щранцл се оказа на голова позиция, ала от 6 метра нацели десния стълб.

Изглеждаше, че и с човек по-малко Лацио ще съхрани преднината си, но в 84-ата минута Лорик Кана връхлетя Де Йонг в наказателното поле и Карасьов даде трета дузпа за германците. Торбен Маркс успя да заблуди с тяло Маркети и прати кълбото високо до дясната греда – 2:2.

Драмата обаче тепърва предстоеше. Само 4 минути след наказателния удар Хуан Аранго стреля от фаул на около 28 метра от вратата, Маркети се разпъна максимално, но дори не закачи топката – 3:2. Развръзката настъпи в 4-ата минута на добавеното време, когато Ернанес изсипа топката в пеналта, а Либор Козак с мощен удар донесе впечатляващото равенство 3:3.

Така Лацио има леко предимство преди реванша след седмица заради головете на чужд терен, но ще бъде без изгонения Ката Диаз.


szólj hozzá: LAZ