Истинско дерби изиграха отборите на Лацио и Рома, в което краен победител се оказа тимът на „римските орли“. Символичните домакини се наложиха с 2:1, като победният гол дойде в продължението на срещата. Освен три гола и обрат, зрителите на „Олимпико“ видяха още червен картон и редица интересни положения пред двете врати.

Наставникът на символичните домакини Еди Рея, който записа пет поредни загуби в дербито, започна в нападение с Джибрил Сисе и Мирослав Клозе, който се възстанови от травма в последния момент и се оказа печелившият жокер за победителите. Старши треньорът на "вълците" Луис Енрике пък записа първото си дерби на Вечния град, докато в състава на Рома цели девет футболисти за първи път започнаха като титуляри в градския сблъсък.

Мачът на „Олмипико“ започна чудесно за „вълците“, който успяха да взематпреднина в резултата още в петата минута. След комична грешка в отбраната на Лацио, Освалдо бе най-съобразителен и откри. Защитата на „небесносините“ покри засадата, Пянич видя включващия се в наказателното поле Освалдо и го намери отлично с техничен прехвърлящ удар. Нападателят овладя на гърди и с лекота преодоля вратаря на Лацио. В радостта след гола Освалдо свали наполовина фланелката си, за което главния рефер на мача му го предупреди официално, показвайки му жълт картон.

В 12-ата минута Джибрил Сисе се измъкна добре отляво, но ударът му рикошира и не доведе до реална голова опасност пред вратата на Рома. Следващото интересно положение отново бе създадено от Сисе, който центрира отляво към Клозе. При подаването имаше засада, която обаче не бе маркирана от реферите. Точно преди да стигне до топката обаче, Клозе бе изпреварен от вратаря Стекеленбург, който улови коженото кълбо. До края на първата част и двата тима имаха възможности за попадения, но в крайна сметка резултатът се запази непроменен.

Всичко интересно се случи в началото на втората част, когато Лацио се върна в мача. Само пет минути след подновяването на играта, символичните домакини стигнаха до дузпа, а Рома остана с човек по-малко на терена. Ернанес бе дръпнат за фланелката в наказателното поле и се строполи на земята. Реферът на двубоя Таливенто не се поколеба да посочи бялата точка и директен червен картон за Симон Кяер. Зад топката застана потърпевшият Ернанес, който не сгреши и изравни резултата.

Двубоят продължи да бъде двуостър, като футболистите на лацио на моменти действаха комично в защита, което можеше да им струва скъпо. В крайна сметка се случи точно обратното, когато в продължението на срещата, опитният Мирослав Клозе се възползва от разконцентрираната игра на защитниците на Рома и с перфектен завършващ удар вкара за 2:1, за да хвърли в екстаз „синята“ половина на „Стадио Олимпико“.


szólj hozzá: L0-1R


szólj hozzá: L1-1Z


szólj hozzá: L2-1R

Лацио – Рома 2:1

0:1 Освалдо 5'

1:1 Ернанес 51'

2:1 Клозе 90'

Лацио (4-3-1-2): Маркети – Конко, Биава, Диас – Раду – Гонзалес, Ледесма, Броки, Ернанес – Клозе, Сисе

Рома (4-3-3) Стекеленбург – Роси, Кяер, Хайнце, Хосе Анхел – Гаго, Де Роси, Перота – Освалдо, Пянич, Къркич

Рефер: Таливенто