Лацио постигна изключително трудна победа с 2:1 като домакин на Каляри, след като губеше с 0:1 до 79-ата минута на двубоя от първия за 2013 година 19-и кръг, с който бе преполовен сезона в Серия А.

Така римският отбор събра рекорден за новия век актив от 39 точки на полусезона, а статистиците в Италия припомнят, че орлите имаха точно такъв брой точки и в началото на 2000 година, когато тимът спечели последната си шампионска титла.

През настоящия сезон обаче вторият Лацио, който няма загуба в последните си 12 мача във всички турнири, изостава сериозно в класирането от лидера Ювентус, който ще върне преднината си на върха от 8 точки, ако в неделя спечели домакинството си на Сампдория.

В 17-ата минута Ернанес изпълни пряк свободен удар от почти 30 метра, а техничният му шут срещна напречната греда на вратата на гостите.

В следващата атака сардинците можеха да поведат в резултата на Олимпико, но първо вратарят Федерико Маркети успя да избие топката след удар отблизо на белгиеца Раджа Наинголан, тя продължи пътя си към голлинията, но там Андре Диас успя да я избие.

В 37-ата минута Мирослав Клозе направи сериозен пропуск за Лацио, след като подмина вратаря Агаци и от малък ъгъл стреля на сантиметри от гредата, опитвайки се да прокара топката покрай двама бранители на Каляри, пазещи голлинията.

В 50-ата минута отново гредата спаси гостите и както често се случва във футбола, когато не вкараш, ти вкарват. Това направиха играчите на гостите в 62-ата минута, като Марко Сау с много прецизен удар от границата на наказателното поле даде преднина на сардинците.

За Лацио нови пропуски направиха Клозе и Ернанес, както и влезлият като резерва Андреа Кандрева. Натискът пред вратата на Каляри все пак даде своя резултат в 79-ата минута, когато след изпълнение на корнер Джузепе Биава игра с глава, кълбото стигна до непокрития Абдулай Конко и френският десен бек отблизо изравни на 1:1.

В 83-ата минута Лацио получи и правото да изпълни дузпа, след като вратарят Микаел Агаци се хвърли в краката на откъсналия се сам срещу него Миро Клозе и закачи немския нападател, но решението на съдията Даниеле Орсато бе бурно оспорвано от играчите на гостите.

В крайна сметка Орсато показа сигурност в решението си и не само вдигна втори жълт картон Агаци, но вдигна и директен червен на Андреа Косу, който изглежда бе успял да напсува рефера. С това изгонените в тима на Каляри станаха трима, след като преди това арбитърът бе пратил в съблекалните и треньора Иво Пулга.

Влезлият като резерва Антонио Кандрева отбеляза дузпата, въпреки че появилият се секунди преди това на терена резервен страж на гостите Влада Аврамов успя да хване ъгъла и оформи крайното 2:1 в полза на римляните.

С победата Лацио запази второто си място в Серия А с актив от 39 точки и е на 5 зад водача Ювентус, който е с мач по-малко, докато Каляри е 17-и с 16 точки, на само една над изпадащите.