Ювентус си отмъсти по най-добрия начин на Интер за прекъсването на поредица от 49 мача без загуба и победи „нерадзурите“ с 2:1 на „Джузепе Меаца“ в дербито на Италия. Играчите на Андреа Страмачони триумфираха с 1:0 по-рано през сезона, но този път „бианконерите“ се смяха последни въпреки по-добрата игра на съперника. Фабио Куалярела заби своя стотен гол в Серия А и най-после за първи път опъна „синьо-черната“ мрежа, докато Алесандро Матри с удар отблизо обезсмисли изравнителния гол на Родриго Паласио.

Чудесният футбол обаче бе забравен в заключителните минути на мача, когато Естебан Камбиасо по изключително безцеремонен начин влезе в левия крак на Себастиан Джовинко. Като по чудо потърпевшият се отърва без сериозно счупване, а аржентинецът видя повече от заслужен червен картон.

След като Мирко Вучинич се прибра с грип от лагера на черногорския национален отбор, Антонио Конте пусна в атака Куалярела и Матри. Зад гърба им Клаудио Маркизио, Андреа Пирло и Артуро Видал заиграха в триъгълник, като в даден момент всеки един от тях играеше зад гърба на нападателите. Интер заложи на подобна схема с Паласио и Антонио Касано в атака, зад тях Рики Алварес се оказа една от изненадите на Андреа Страмачони. Другата бе включването на младия Матео Ковачич като опорен халф, а Валтер Самуел също получи рядък шанс да стартира.

Мачът обаче започна кошмарно за домакините от Милано и още в третата минута „бианконерите“ излязоха напред след уникален гол на Куалярела. Нападателят получи топката на около 20-21 метра пред вратата, погледна къде е стражът Самир Ханданович и със страховита тупалка закова кълбото под дясната сглобка.

180 секунди по-късно съдията Никола Рицоли обаче подмина безспорна дузпа за Интер, след като Леонардо Бонучи опита да укроти центриране, дошло от дошло от десния фланг, ала игра с ръка в собственото си наказателно поле. Юве организира бърза контраатака, при която Матри надскочи пазача си на метри пред лявата греда, но стреля разочароващо с глава.

„Нерадзурите“ обаче трайно взеха инициативата и в 11-ата минута Буфон с една ръка изби далеч шут на Касано, който се отклони от бранител по пътя си към десния долен ъгъл. Две по-късно Паласио бе оставен да стреля с глава от вратарското поле, но вратарят на Юве отново показа класата си и изби.

Постепенно Юве успя да убие темпото на мача и към края на полувремето Пирло опита да изненада Ханданович с шут от 24 метра, ала вратарят успя да избие.

На почивката Страмачони поправи грешката си и замени анонимния Рики Алварес с Фреди Гуарин, с което отново спечели средата на терена. След това Интер се нуждаеше от точно 9 минути, за да изравни. Пирло загуби топката в центъра на терена, а бързата контраатака премина през Касано, който изведе Паласио очи в очи с Буфон и аржентинецът преодоля легендата на „бианконерите“ с прецизен удар.

Радостта по трибуните обаче изтрая едва 6 минути, тъй като в 60-ата Юве отново водеше. Видал даде привидно дълъг пас към Куалярела, който догони топката до аутлинията и я насочи към непокрития Матри. За последния бе детска игра да я промуши покрай Ханданович и левия стълб за 2:1.

До края на мача Юве затвори всички пространства в собствената си половина и задуши умело атаките на Интер, а Камбиасо не издържа на напрежението при поредния опит на гостите да печелят време. Джовинко се готвеше да задържи топката до ъгловото флагче вляво от Ханданович, ала тъкмо получи топката след странично хвърляне, когато Камбиасо го връхлетя с бутоните напред. Целият щаб на Юве тръгна да нахлува на терена, а виновникът все пак се извини след като видя червения цвят в ръката на Рицоли.

Юве събра 65 точки на върха в класирането, като временно води с 9 втория Наполи. Интер пък остана 7-и с 47 в актива си.


szólj hozzá: Inter vs Juventus 1-2 MATCH HIGHLIGHTS