Италия победи Ейре с 2:0 и благодарение на успеха си, и на победата на Испания с 1:0 над Хърватия, успя да се класира за 1/4-финалите на Евро 2012.

„Скуадра адзура“ имаше никак нелек мач срещу островитяните, но успя да победи след голове на Антонио Касано в 35-а минута и на Марио Балотели в 90-а минута. В същото време италианците трябваше да се надяват на благоприятна развръзка в другия мач от групата. В него Испания направи услуга на отбора на Чезаре Прандели като победи „шахматистите“ с 1:0. По този начин световният шампион от 2006 година си осигури място на 1/4-финалите по типичния италиански начин, с пестеливи усилия и 5 точки след една победа и две равенства. В елиминационната фаза Италия ще има сложната задача да играе с първия отбор в група D, който ще бъде определен между Франция, Англия и Украйна.

Чезаре Прандели направи цели четири промени в състава си като три от тях бяха в защита. На резервната скамейка останаха Маджо, Бонучи и Джакерини, както и Марио Балотели. На техните места мача започнаха Барзали, Балзарети, Абате и Ди Натале. Даниеле Де Роси пък се върна на обичайната си позиция в халфовата линия, а отборът излезе със схема на игра 4-3-1-2 вместо досегашното 5-3-2.

ВИДЕО: Италия се справи с Ейре, благодарение на себе си и на Испания продължава напред

източник: Reuters

През първото полувреме на стадиона в Познан „скуадра адзура“ имаше пълно преимущество, но едва в последните 10 минути успя да стигне до опасни положения, които в крайна сметка доведоха и до гол. Преди това италианците успяха единствено да стигнат до няколко ъглови удара, които обаче не бяха проблем за островитяните.

Постепенно обаче Де Роси и компания увеличиха темпото и все по-често поглеждаха към вратата на Шей Гивън. В 30-а минута топката стигна до доста активния Антонио Ди Натале, който стреля от точката на дузпата, но ударът му срещна рамото на ирландски футболист.

Малко след това пред Ди Натале се откри нов страхотен шанс за гол. Глен Уилън загуби топката, а Гивън излезе извън наказателното си поле, за да я избие. Ди Натале обаче бе по-бърз, открадна топката и стреля от малък ъгъл, но Ричард Дън изби от голлинията.

В следващата атака вратарят на Ейре изби в корнер опасен изстрел от далечно разстояние, а именно от ъгловия удар падна и първият гол в мача. Андреа Пирло центрира, а Антонио Касано засече топката с глава на близката греда, тя удари страничната греда и влезе във вратата на Ейре. Деймиън Дъф изби топката, но тя вече бе зад голлинията.

ВИДЕО: Италия се справи с Ейре, благодарение на себе си и на Испания продължава напред

източник: Reuters

До края на полувремето натискът на Италия продължи да бъде силен, но нов гол не падна и двата отбора се оттеглиха на почивка при минимален аванс за „скуадрата“.

Втората част започна отново с териториално преимущество за момчетата на Чезаре Прандели, но постепенно ирландците заиграха по-самоуверено и в период от десетина минути – между 65-а и 75-а минути дори имаха сериозно превъзходство над своя съперник и на няколко пъти бяха близо до изравнителен гол.

В последните 15 минути на мача италианците с всякакви средства опитваха да бавят времето, а изнервените островитяни завършиха двубоя с 10 души заради втори жълт и съответно червен картон на Кийт Андрюс.

ВИДЕО: Италия се справи с Ейре, благодарение на себе си и на Испания продължава напред

източник: Reuters

Изходът на мача бе решен в 90-а минута, когато влезлият като резерва Марио Балотели демонстрира огромния си талант. След центриране от корнер топката стигна до нападателя на Манчестър Сити, който по изключително красив начин, с гръб към вратата, засече топката от въздуха и не остави шансове на Шей Гивън, за да оформи крайното 2:0.

ВИДЕО: Италия се справи с Ейре, благодарение на себе си и на Испания продължава напред

източник: Reuters

Така „скуадра адзура“ успя да се промъкне на 1/4-финалите, а съперникът им ще бъде определен след изиграването на последните мачове в група D във вторник. Мачът на италианците ще бъде на 24 юни (неделя) на Олимпийския стадион в Киев.

ВИДЕО: Италия се справи с Ейре, благодарение на себе си и на Испания продължава напред

източник: Reuters

Крайно класиране в група С:

  1. Испания 7

  2. Италия 5

  3. Хърватия 4

  4. Ирландия 0

Италия – Ирландия 2:0 (1:0)

1:0 Касано 35'

2:0 Балотели 90'

Италия: Буфон, Киелини (57' Бонучи), Балзарети, Абате, Барзали, Тиаго Мота, Маркизио, Де Роси, Пирло, Касано (63' Диаманти), Ди Натале (75' Балотели)

Ирландия: Гивън, Сейнт Леджър, Уърд, О'Шей, Дън, Уилън, МакГийди (65' Лонг), Андрюс, Дъф, Дойл (76' Уолтърс), Кийн (86' Кокс)