Италианският национален отбор допусна издънка в последния си мач преди началото на Купата на Конфедерациите. Само пет дни преди старта на „скуадра адзура“ в турнира, отборът на Чезаре Прандели завърши 2:2 с непретенциозния тим на Хаити. Шокиращото е, че преди финалните пет минути на двубоя фаворитите водеха с 2:0, ала дузпа в 85-ата минута даде нужният импулс за карибските футболисти.

Въпреки че кацнаха в Рио де Жанейро само 34 часа преди началото на мача, италианците потеглиха с летящ старт. Само след 19 секунди Антонио Кандрева върна находчиво назад от аутлинията към връхлитащия Емануеле Джакерини. Халфът на Ювентус изпревари бранител и от 6 метра прониза вратата за 1:0. Това бе едва втори гол за него с националната фланелка, който обаче остава в историята на „адзурите“ като най-бързия отбелязван някога.

Играчите на Хаити обаче показаха зъби и в 23-ата минута Салваторе Сиригу трябваше да впрегне всичките си сили, за да отрази мощен шут от дистанция. В отговор Италия вкара нов гол, ала попадението на Алберто Джилардино бе отменено заради засада. Точно преди почивката острието на Болоня получи нов шанс, след като Де Шилио му достави чудесна топка отдясно. Ударът на нападателя обаче не се получи и топката отскочи от далечната греда.

Второто полувреме започна със смяна на вратарския пост за италианците, но Федерико Маркети бързо можеше да инкасира гол. Паническа изява в отбрана на Астори едва не доведе до автогол за бранителя, който с глава прати топката опасно близо до горния ъгъл. От последвалия корнер пък ударът с глава на Кевин Лафранс премина на сантиметри встрани.

Нова неприятна грешка на Астори отвори шанс за Морис няколко минути след това, но Маркети изби удара към близкия ъгъл. Последва продължителен период за надмощие на италианците след влизането в игра на Маркизио, Балотели и Ел Шаарави. Тъкмо трите резерви комбинираха чудесно в 72-ата минута, когато пробив на Супер Марио завърши с шут на Фараона право в тялото на вратаря. Маркизио обаче бе на място и добута топката във вратата.

В края Италия видимо доиграваше мача, но поредната слаба изява на Астори доведе до дузпа за Хаити. Морис бе безпощаден от 11-те метра и намали за 1:2. Шокиращият завършек настъпи в първата минута на добавеното време, а тълпата на стадиона в Рио полудя, когато Пегуеро укроти на гърди дълъг пас, подмина пазача си и с нисък диагонален удар донесе равенството.

Първият мач на Италия от Купата на Конфедерациите е срещу Мексико на 16 юни от 1 часа през нощта наше време.


Italy 2-2 Haiti Footyroom.com by Futbol2101