Ювентус победи с 2:0 като гост Каляри и кръг преди края на сезона в Серия А стана шампион на Италия, след като в същото време съперникът за титлата Милан загуби с 2:4 от Интер в дербито на Милано и остана на четири точки зад лидера.

Титлата е рекордна 28-а във витрината на бианконерите. Юве триумфира официално със Скудетото за първи път от 2003 година насам.

В Торино неофициално „надписват“ още две титли, които бяха отнети от тима, след като стана ясно, че са спечелени с уреждане на мачове.

По стара традиция, и тази титла на Ювентус дойде със спорни съдийски решения, след като тимът на Антонио Конте поведе с изключително спорен гол срещу Каляри.

В 6-ата минута на мача, при атака на Старата госпожа, сардинците направиха изкуствена засада, при която Мирко Вучинич изглежда остана зад отбраната на домакините. Страничният съдия обаче не вдигна флага си и попадението на черногореца бе зачетено.

Юве спечели психологическо предимство и успокои играта си, за да се стигне до 74-ата минута, когато Микеле Канини от Каляри си заби атрактивен автогол и реши всичко в двубоя.

Докато Ювентус спечели с 2:0 в Триест, където сардинците домакинстват напоследък, в Милано вторият в класирането Милан загуби с 2:4 градския сблъсък с Интер и каза чао на надеждите за втора поредна титла, като и в Дерби дела Мадонина не липсваха спорни съдийски решения.

Интер поведе в 14-ата минута. След центриране от фаул Валтер Самуел в наказателното поле успя да свали към непокрития Диего Милито и аржентинецът отблизо разстреля Кристиан Абиати за 1:0.

В 19-ата минута гол на Лусио за нерадзурите правилно бе отменен, тъй като имаше засада на бразилския защитник.

В 33-ата играчите на Андреа Страмачони имаха претенции към съдията за незачетен гол с глава на Естебан Камбисо, при който топката бе избита от вратаря Абиати, но дори от телевизионните повторения не стана на 100% ясно дали кълбото е минало голлинията или не.

Милан изравни на 1:1 минута преди края на първата част с гол на Златан Ибрахимович от дузпа, отсъдена за нарушение на вратаря Жулио Сезар срещу Кевин-Принс Боатенг.

В 47-ата обратът на росонерите стана пълен и те поведоха. Робиньо хитро с пета намери Ибрахимович на границата на пеналта, шведът нахлу и покрай плонжа на Сезар вкара второто си попадение в мача.

Всичко хубаво за Милан обаче свърши тук, тъй като в следващите минути реферът Никола Рицоли отсъди две дузпи в полза на Интер, вкарани от Диего Милито, като аржентинецът отново записа хеттрик за 3:2 и отново стана герой за нерадзурите. За крайното 4:2 се разписа Дъглас Майкон три минути преди края.

Мач преди края Интер е шести, но има шансове в последния кръг да излезе дори на трето място в класирането, което дава право на участие в ШЛ, докато Милан със сигурност ще финишира втори.