Милан ще играе в Шампионската лига през следващия сезон, а Фиорентина ще се задоволи с Лига Европа. Това стана ясно след последните срещи от 38-я, финален кръг в Серия А.

Милан се наложи над Сиена при гостуването си, след обрат в самия край на мача. Фиорентина успя да разгроми Пескара с 5:1, но остана на две точки зад „росонерите“.

Арбитърът Мауро Бергонци се превърна в главно действащо лице, като отсъди доста спорна дузпа за Милан в края на мача срещу Сиена. За същата ситуация през първото полувреме, но в другото наказателно поле, реферът не посочи бялата точка. „Росонерите“ мачкаха съперника почти през всичките 90 минути, и пропуснаха купища положения, но не успяха да пречупят коравите домакини без помощта на Бергонци.

Сиена поведе малко нелогично в 25-та минута, с попадение на Клаудио Терци. Той се разписа с глава, след като Розина сложи топката на главата му, а защитниците на Милан не помръднаха.

В 68-та минута Масимо Амброзини направи странна грешка за опитен състезател, и влезе грубо в краката на противник, изпросвайки си втори жълт картон. Така Милан остана с човек по-малко да гони пълен обрат. Само секунди по-късно обаче и Терлици си спечели червен картон, макар и доста спорен, за да се изравни статуквото на терена.

Марио Балотели бе задържан в наказателното поле, и реферът отсъди дузпа в 82-та минута.

Джузепе Якини ядосан от решението на рефера, бе изгонен от пейката си, още преди самият Балотели да отбележи от бялата точка, за да изравни.

В 86-та минута Филип Мексес се оказа златният джокер за Милан, след като спря в наказателното поле центриране отляво, и след като Джанлука Пеголо отрази първия му удар, при втория френският защитник съумя да прати топката под тялото му за 2:1.

В последните няколко минути от срещата, Сиена нямаше сили да търси нова промяна на резултата, и след последния съдийски сигнал на Бергонци, тифозите на Милан пощуряха от щастие, да видят своите любимци догодина в Шампионската лига.

ВИДЕО: Драма в края класира Милан за ШЛ, Фиорентина остана на минути от мечтата

източник: БГНЕС

Иначе Фиорентина не остави нищо на случайността, и разби Пескара с 5:1 при гостуването си на вече изпадналия тим, за да се надява само на късмета на Сиена срещу Милан.

Адем Ляич се записа с хеттрик за „виолетовите“, а Матиас Фернандес и Стеван Йоветич добавиха по още едно попадение. Марко Витилио в края на мача отбеляза последния гол за Пескара в Серия А.

Добрите новини, чакани от Сиена, обаче не дойдоха след края на срещата между Пескара и Фиорентина, и за тима от Флоренция остава утешението да играе в Лига Европа, като четвърти в крайното класиране на Серия А.

Шампионът Интер и подгласникът Наполи завършиха със загуби в 38-я кръг. „Нерадзурите“ паднаха с 2:5 от последния евроучастник - Удинезе, а Рома би Наполи с 2:1. Римските „вълци“ завършват сезона пред градския съперник от Лацио, който падна от Каляри с 0:1.

От Серия А отпадат Палермо, Сиена и Пескара.