Геройски изяви на Джанлуджи Буфон позволиха на Италия да си тръгне с нулево реми от визитата в Чехия, окоято бе част от квалфикациите за Световното първенство в нашата група B. В полследния четвърт час на мача „скуадра адзура“ игра с човек по-малко, след като Марио Балотели бе изгонен за втори жълт картон.

Така италианците остават с една-едничка победа над Чехия (от Мондиал 2006), дошла при предишните им 4 сблъсъка.

Срещата в Прага можеше да започне по куриозен начин, като само късметът попречи на Иняцио Абате да си отбележи автогол в 10-ата минута. Защитнитък опита да пресече подаване към Либор Козак, а Буфон само изгледа как топката облиза външната страна на мрежата му.

Ранният натиск на домакините продължи и Томаш Росицки се оказа сам след центриране от ъглов удар, но стреля високо над гредата. Италианците отговориха с атака, при която Рикардо Монтоливо излезе очи в очи с Петер Чех, но второто докосване до топката на халфа му изневери и вратарят се справи.

В края на полувремето Балотели получи добър шанс да отклони към свободния в наказателното поле Монтоливо, но нападателят реши да играе сам и стреля между двама защитници. Топката обаче излезе в аут.

На почивката доста изненадващо Себастиан Джовинко замени Стефан Ел Шаарави и докато Монтоливо настойчиво пробваше късмета си с шутове отдалеч, Козак успя да се измъкне от засадата. Острието на Лацио излезе сам срещу Буфон, който побърза да излезе и буквално с палеца на крака си отрази головия удар на чеха.

Тъкмо в този момент Балотели прояви прословутия си нрав, като в рамките на 4 минути си заработи две официални предупреждения. Макар че вторият от тях бе доста спорен – показан заради задържане при борба за висока топка – голмайсторът трябваше да напусне терена. Ето и как го стори:


Чехите използваха численото си предимство и в заключителните минути центриране от пряк свободен удар намери Петр Ирачек непокрит непосредствено пред вратата, ала волето му разтресе десния стълб.

Равенството запази статуквото в групата, като Италия продължава да е лидер с 14 точки – на 4 пред България и 5 пред заемащия третото място тим на Чехия. И трите отбора са изиграли по 6 мача.

Група B – класиране:

1. Италия +8 14 т.

2. БЪЛГАРИЯ +7 10 т.

3. Чехия +2 9 т.

4. Дания +1 6 т.

5. Армения -6 3 т.

6. Малта -12 3 т.