Във втората дивизия на италианския футбол Серия Б от този уикенд бе въведено показването на зелени картони, които ще трябва да стимулират феърплея между играчи и съдии.

Всъщност въпросните картони няма да се раздават в игровото време на всяка една среща, а след нейния край и от делегата на мача.

Ще бъдат разглеждани и докладите на съдиите, където хората от Футболната лига на Италия се надяват да виждат повече примери за честна игра и феърплей.

"Искаме да дадем повече стимул на коректното отношение между самите футболисти. Защото добрият пример е заразителен и за привържениците“, се казва в официалното становище на Лигата.

Играчите, които получават зелени картони за добро поведение, феърплей или кавалерска постъпка, ще бъдат обявявани в края на всеки месец и те ще получат наградите си в първия мач след като станат ясни имената им.

"Често се говори само за инцидентите с негативен отенък, но много по-малко се говори за хубавото, за доброто. Време е и то да получи заслуженото внимание“, каза шефът на италианската футболно-съдийска колегия Марсело Ничи.