Двубоят между Фиорентина и Каляри от 9-ия кръг на Серия не излъчи победител. Срещата, която противопостави двата отбора, извадили №13 от употреба заради внезапната кончина на Давиде Астори през март, завърши при 1:1 и развали перфектния домакински рекорд на „виолетовите”.  До този мач флорентинци имаха 4 победи от 4 мача на „Артемио Франки”, а сега за първи път изпуснаха точки пред собствените си фенове.

Със сигурност обстановката беше доста по-различна за двата тима, чийто агитки съвместно се организираха, за да отдадат почит на отишлия си без време италиански национал. Най-много мачове в своята кариера 31-годишният Астори изигра тъкмо за Каляри и Фиорентина. В негова памет в 13-ата минута на мача имаше и аплодисменти.

Атмосферата определено се отрази на играчите в двата тима, като първото полувреме не беше най-атрактивното. В него имаше едва два епизода, които заслужаваха внимание. В 23-ата минута Алберто Чери и Жоао Педро размениха бързи пасове пред дъгата, които позволиха на италианеца да шутира от около 15-16 метра. Неговият шут беше точен, но не и добре изпълнен, така че вратарят Албан Лафонт спаси сравнително лесно.

В последната минута на първата част Фиорентина стигна до първата си реална възможност за гол. Федерико Киеза получи пас в наказателното поле и с дрибъл си отвори коридор за стрелба по диагонала. Острият му шут по тревата мина на сантиметри покрай десния стълб.

Второто полувреме стартира с нов пропуск на Киеза. Младата звезда на „виолетовите” направи отлично разчетен набег в наказателното поле и в 52-ата минута беше на позиция, за да засече с глава хубавото центриране на Кристиано Бираги. Вратарят Алесио Краньо не мръдна, а топката профуча в аут покрай дясната сглобка.

В 58-ата минута Киеза опита да дриблира в наказателното поле, където имаше единоборство между него и друг италиански национал – Николо Барела. Първоначално съдията отсъди аут за Каляри, но получи сигнал от видео асистент съдиите, след което сам преразгледа ситуацията. На повторенията се видя, че Барела фаулира своя съперник, поради което последва дузпа. Жордан Верету запази хладнокръвие и реализира с премерен шут – 1:0.

Преднината на Фиорентина, донякъде закономерно, издържа само 10-ина минути. В 70-ата минута гостите организираха чудесна атака отдясно, където Луис Кастро демонстрира солидна бързина и центрира остро по тревата. Влезлият само 8 минути по-рано като резерва Леонардо Паволети – който във вчерашния ден стана баща на момиченце – изпревари Херман Пецела и подложи крак, за да направи топката невъзможна за Лафонт – 1:1.

Малко след това Жоао Педро можеше да донесе пълен обрат за Каляри. Бразилецът напредна отляво и получи мек пас от Барела. Педро опита шут от 10-ина метра по диагонала, а рикошет в тялото на Виктор Уго затрудни максимално Лафонт при спасяването.

Съвсем последният шанс в мача беше в полза на Фиорентина. В 88-ата минута Бираги за пореден път центрира страхотно отляво, а Киеза беше оставен да нанесе акробатично воле. Топката придоби интересна парабола, а Алесио Краньо не ѝ позволи да го прехвърли.

5-минутното продължение на мача пък бе увеличено двойно, тъй като бранителите на Фиорентина Никола Миленкович и Херман Пецела лошо удариха главите си. И двамата получиха аркади при инцидента, а тъй като сблъсъкът беше сериозен играта беше спряна. Фиорентина вече бе изчерпал правото си на смени, така че лекарите трябваше добре да се погрижат за играчите.

В класирането Фиорентина остава на 5-о място с 14 точки, колкото имат също Сампдория (с мач по-малко) и Рома. Каляри е 14-и с 10 пункта.