Ветеранът в треньорската професия Карло Мацоне и двама доктори от Флоренция са подложени на разследване във връзка със смъртта на футболист, играл за Фиорентина през 70-те години на миналия век.

Бруно Беатрис почина през 1987 година от левкемия, когато беше на 39 годишна възраст. Това е едно от серията подозрителни заболявания, довели играчи на Мацоне до смърт.

70-годишният треньор заяви, че не е притеснен от предстоящото следствие в петък по повод смъртта на Беатрис от болестта, засягаща костния мозък.

В основата на всичко е съпругата на Бруно Беатрис, Габриела Бернардини, която заедно с дъщеря си изобличи отбора, който през 1976 година е давал на мъжа й лекарства, съдържащи анаболни стероиди.

Други трима играчи на Фиорентина намериха смъртта си между 2003 и 2006 година.

Нело Салтути почина от сърдечен удар, който наподобяваше този на съотборника му Джанкарло Антониони. Антониони обаче се размина без последствия. През същата 2004-а година Уго Феранте умира от рак.

Мимо Касо успя да оцелее след заболяване от рак, Масимо Матолини преживя бъбречна трансплантация, а капитанът на отбора Джанкарло Де Систи беше опериран от абсцес на мозъка.

Разследването е насочено срещу високия процент на заболели футболисти от синдрома на Лу Гехриг. Последната жертва на болестта, засягаща нервната система, е бившият играч на Авелино Адриано Ломбарди, който почина миналия месец на 62-годишна възраст.