Младата звезда на Милан Алешандре Пато се оказа скрития коз на Карло Анчелоти в дербито с Фиорентина. Бразилската перла реализира единственото попадение за 0:1 при гостуването на „росонерите” във Флоренция. Така Милан вече е с 33 точки, четири по-малко, но и с мач по-малко от Фиорентина, която е на пето място. Лошата новина обаче може да се окаже контузията, която Пато получи в последната минута. Младокът изкълчи глезена си и положението му не изглеждаше добро, докато напускаше терена.

Мачът започна с едноминутно мълчание в памет на майката на Силвио Берлускони, която почина днес на 97-годишна възраст.

Пато се появи на „Артемио Франки” в 66-та минута, след като и Милан, и Фиорентина изпитваха сериозни трудности в намирането на противниковата мрежа. От състава на „росонерите” се отличи вратарят Желко Калач, който спаси няколко невероятни положения през целия двубой, най-важното от които в самия край на мача.

Джилардино, Кака, Пацини и Муту се отчетоха с най-фрапантни пропуски в срещата, но резултатът си остана непроменен до появата на Пато. Бразилецът се появи на мястото на Кларънс Сийдорф, който се оплакваше от контузия, но бе видимо ядосан от смяната си.

В 77-та минута Кака намери Пато на добра позиция, младокът овладя на гърди по прекрасен начин и с левия крак шутира право в мрежата. Това бе и четвърти гол за бразилеца с екипа на Милан. За нещастие на „росонерите”, Пато бе изнесен на носилка, след като стъпи накриво, а лицето му изразяваше явна болка. Така Милан остана да доиграе мача – с пет минутно продължение – с десет души, тъй като Анчелоти вече бе използвал смените си.