Дебатът около сигурността по стадионите в Италия продължава с пълна сила, след като ултрасите заявиха, че искат да имат представител в провежданите срещи.

В събота група фенклубове се обединиха в FISSCИталианска федерация на футболните привърженици – където да обсъждат стъпките, които трябва да се предприемат за борба с насилието по стадионите.

Причина за предприемането на нови мерки по този въпрос бяха безредиците и изстъпленията на запалянковците на футбола в Италия, дошли като реакция на убийството на един от привържениците на ЛациоГабриеле Сандри, застрелян по случайност от полицай по време на сблъсъци между противникови ултраси по улиците на Рим. В следствие бяха отложени някои от мачовете в Серия А, както и всички срещи от Серия B и C.

Правителството предложи да бъде наложена забрана на 15 клуба да се ползват от подкрепата на своите фенове при гостуване, както и създаването на специална комисия, която да се занимава с изцяло спортни въпроси.

„Този нов орган ще решава нашата съдба. А ние не сме взети предвид в тази ситуацията”, заяви президентът на FISSC Франческо Лотито.

Ултрасите искат да бъдат представлявани на срещите на тази комисия, за да бъде чут и техният глас, за това как трябва да протичат мачовете занапред, както и при преодоляването на проблемите с футболното насилие.

Вместо забраната организираните групи да посещават срещите – от Италианска федерация на футболните привърженици предлагат да бъде въведена специална идентификационна карта за всеки един фен, с която той да може да влиза на дадения стадион и да получава достъп до закупуването на билети.