Носителят на Златната обувка за сезон 2006/07 – Франческо Тоти бе доволен, че призът ще накара критиците му да замлъкнат. Капитанът на Рома приключи кампанията с 26 гола в Серия А и имаше късмет основният му конкурент Рууд Ван Нистелрой да се контузи в последния мач на Реал Мадрид и да не вкара още попадения.

„Някой хора си мислеха, че с кариерата ми е свършено миналата година, когато си счупих глезена. Много твърдяха дори, че съм получил място в националния отбор само заради името си,” обясни Тоти. „Сега мога да кажа, че тези твърдения ми донесоха късмет. Аз съм световен шампион, спечелихме Купата на Италия и завърших като топреализатор,” добави Принцът на Рим.

„Сега имам още една причина да помня датата 17 юни, тъй като преди шест години на същата дата спечелихме Скудетото.”

Рууд Ван Нистелрой вкара 25 гола този сезон, но бе заменен по време на последния мач на Реал Мадрид за сезона, заради травма, и не успя да стигне Тоти.

„Радвам се, че спечелих, но съжалявам за него, защото той трябваше принудително да напусне,” каза Тоти за своя конкурент. „Той е шампион, и беше страхотно да се надпреварвам с него до края. Заслужава само адмирации.”

Франческо Тоти завърши с посвещения и благодарности: „Посвещавам отличието на семейството си, на моите деца и на всички, които са имали безрезервна вяра в мен. Искам да благодаря на президента на клуба Франко Сенси, който бе зад мен и се надявам да му се отплатя с още много победи в бъдеще.”