Фабио Капело е в София, а тази сутрин той проведе много интересна бизнес закуска с изпълнителния директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, в която двамата говориха за общото между футбола и бизнеса. Италианският специалист даде ценни съвети от своя опит във футбола, които могат да бъдат прехвърлени и в света на бизнеса. Освен това той подплати своите думи с интересни примери от богатата си кариера.

Вижте съветите на Дон Фабио за футбола и бизнеса:

За важността на парите във футбола

Не всичко е купи и победи, участието в Шампионската лига значи много пари, двете неща са много свързани. Нашите отбори сега не побеждават, дължи се на липсата на ресурси. Треньорът трябва да мисли и за счетоводния баланс на дружеството.

За рецептата за мотивация

Аз съм един срещу 25, осъждат ме, когато губя, връзката ми с футболистите зависи от мен.

2006-а година в Мадрид. Бяхме с 9 точки зад Барселона. Изведнъж започнахме да играем слабо, един от футболистите ми се удари лошо. Казах им спокойно 'Същите сме като Барселона. Имаме 12 мача да ги спечелим', те се промениха. Почнаха да печелят, последният мач бе с Майорка, губехме с 1:2. На почивката им казах, 'Сменете си фланелките, оправете се, можем да спечелим. Не искам да сме нервни, излезте, искам да имате желание'. Това е психологическият момент. Когато си много голям те е страх да не загубиш. Затова е треньорът, за да те успокои.

За разликата между футбола и бизнеса

В спорта ние се уточняваме на всеки 3 дни, никога не слагам на първо място парите.

За това да бъдеш различен

Има 3 основни момента – 70-те с Аякс, 90-те с Милан и началото на този век с Барселона. На 20 години нещо се променя, трябва да имаш тази способност да променяш и във футбола, иначе не може.

За справянето със суперзвездите

Винаги трябва да си сигурен къде си, в Италия е по един начин, в Испания по друг. Трябва да сменяш мисленето си.

За важността на възрастта

Ще ви дам 2 примера. В Мадрид през 2007-а привлякох трима млади футболисти – Фернандо Гаго, Гонсало Игуаин и Марсело. Президентът ме пита защо не играят. Казах му, 'Спокойно, после ще играят'. Сега познавате добре тези тримата.

В Милан откакто е Берлускони, някои футболисти бяха родени с този клуб, после взехме нови, които приеха същите ценности. Но после това не се предаде и затова сега Милан играе лошо. Младите са важни, но възрастните също. Младите трябва да мислят като победители, трябва да има пример, ако е готов да се жертва, ще има успех.

За доверието в себе си и в другите около теб

Имам екип от хора, питам всички за мнението им, но после взимам решението си, което може и да е различно. Трябва да се обмисля добре. Карал съм и курсове по психология – който се доверява безрезервно на другите, винаги бърка.

За това как да уволняваш

Ако си го научил на всичко, после може да правиш всичко с него. Ако не се интересува, той ще бъде такъв и на следващото място, значи няма да успява.

За разрешаването на проблеми

Заедно губим, заедно печелим. Ако някой има проблем, ще опитам да разбера. Проблемите често са извън футбола, в семейството.

Например Уейн Рууни винаги бе страхотен, но на Световното в ЮАР не играеше добре. После разбрах, че има някаква история с някакво момиче. Беше го изнервило.

За добрата подготовка

Всички вече се подготвяме. Анализираме всички мачове, знаем всичко. Това е нашата работа. Гледам поне трите предишни мача на съперника, не мога да си позволя да ги пусна така на терена, трябва да знам всичко.

За успеха и случайността

Имах късмет. 4 години работих на бюро, занимавах се с други спортове. Учих в спортната академия, но Берлускони ме повика. Беше успешно. Успехът не идва случайно. Виното го правиш според гроздето, което имаш.

За справяне със стреса

Президентът на Сампдория ми каза, че преди мач не може да спи. За успокоение пия 2 чаши вино. Всяка седмица има стрес, справям се като чета вестниците малко, винаги обсъждам всичко с екипа си. Трябва да имаш приятели извън спорта, за да имаш и различни интереси и да може да се отпуснеш, иначе ще говориш само за футбол.

За уважението към другите

Уважението към всички е важно, не трябва да си високомерен. Това казвам на моите футболисти. Трябва да си нормален, не трябва да се държиш зле с хората, може това да е брат ти или баща ти. Трябва да уважаваш всеки.