Еквадорският съдия Байрън Морено призна, че е ощетил Италия на Световното първенство в Япония и Южна Корея през 2002 година, когато ръководи осминафиналния двубой на селекцията на Джовани Трапатони срещу домакина Южна Корея, воден тогава от холандеца Гуус Хидинк.

Тогава редовен гол на Скуадра Адзура бе отменен, Франческо Тоти беше изгонен за симулация, въпреки че повторенията показаха, че той просто губи равновесие и пада, а азиатците получиха спорна дузпа и в крайна сметка спечелиха с 2:1 след продължение и елиминираха европейците.

В осминафиналния двубой от Мондиал 2002 Италия бе повела чрез Кристиан Виери в 18-ата минута, корейците изравниха в 88-ата, а в продължението, в 118-ата минута златен гол гол прати Южна Корея на четвъртфинал.

„Чаках решението на моя помощник съдия. Бях критикуван, че отмених гола на Дамяно Томази. Признавам, че това беше грешка, но отговорността беше на страничния съдия”, казва Морено.

Еквадорският арбитър също така заяви, че на Евро 2008 Италия не може да се оплаква от реферите, тъй като причините за слабите изява на тима е прекалено дефанзивната тактика на Роберто Донадони.