Група инвеститори, водени от съсобственика на баскетболния Бостън Селтикс Стивън Палиука, са се договорили да закупят част от най-успешните италиански футболни отбори в последно време - Аталанта.
 
Сделката увеличава тенденцията клубове от Серия А да стават притежание на инвеститори от САЩ. До момента с пари от Северна Америка се издържат Дженоа, Милан, Фиорентина, Специя, Рома и Венеция. А общо девет от 20-те отбора в италианския елит са под контрола на чуждестранни собственици, добавяйки към американците един китайски и един канадски предприемач, въвлечени в Калчото. Китайската компания Сунин Груп държи Интер (Милано), а канадецът Джоуи Сапуто взе Болоня.
 
В свое изявление от днес, Аталанта заяви, че инвестиционната група на Палиука ще купи 55 процента от акциите от холдинга на фамилията Перкаси, които са общо 86 процента от собствеността.
 
При това положение семейство Перкаси, което притежава козметичната верига "Кико Милано", ще запази 45 процента от акциите и ще остане най-големият акционер в клуба, без обаче да има контрол. Според непотвърдена от официален източник информация, в момента стойността на клуба Аталанта се оценява на 500 милиона евро, в това число и дълговете. Но бащата Антонио Перкаси и синът му Лука остават съответно президент и изпълнителен директор на клуба. Това семейство пое отбора през 2010-а година и успя да го вкара за първи път в Шампионската лига, след това участията в най-богатото футболно състезание станаха три. Започнаха да идват пари и от УЕФА, а назначеният екип превърна клуба в най-добрата школа в момента.
 
Палиука, който е съсобственик на консорциума Бейн Капитал, ще влезе в Аталанта на позицията съпрезидент.
 
"Аталанта и баскетболният Бостън Селтикс споделят едни и същи спортни ценности, а именно отборна работа, изключителни отношения с феновете и създаване на спортна общественост, заяви Палиука, доволен от влизането си в италианския футбол.