Словакия победи с 3:2 Италия в последната среща от Група F на Мондиал 2010 и се класира за осминафиналите за сметка на световните шампиони, които дори останаха на последно място със само две точки от три мача.

От самото начало на двубоя двата тима показаха, че ще играят открито и няма да се дебнат, а в резултат на това зрителите на стадион Елис Парк видяха цели пет гола в точно 100 минути игра, тък като полувремената бяха продължени съответно с три и седем минути.

В самото начало на решителния сблъсък Винченцо Якуинта изпусна за Италия, а Марек Хамшик не успя да вкара за Словакия.

Репрезентация обаче поведе в 25-ата минута. Дженаро Гатузо допусна ужасна грешка, като подари топката на Марек Хамшик на метри пред наказателното поле, плеймейкърът на Наполи бързо подаде към Роберт Витек, който с изстрел по земя прониза вратата на Федерико Маркети.



До края на първото полувреме офанзивните изяви на двата тима продължиха, но нов гол не падна. На почивката пък Марчело Липи направи цели две смени - извади Крисчито и Гатузо, а на тяхно място Маджо и Куалиарела.

Скуадра Адзура заигра с една идея по-добре в началото на втората част. В 56-ата минута Антонио Ди Натале бе изведен сам срещу вратаря Ян Муха, но стреля безумно неточно. В този момент бе извършена и третата смята в тима на Италия. В игра влезе на мястото на Монтоливо влезе Андреа Пирло.

В 67-ата Мартин Шкъртел изчисти от голлинията след удар на Фабио Куалиарела, а от телевизионното повторението не може да се разбере категорично дали топката е влязла във вратата или не.

В този момент футболистите на Владимир Вайс решиха, че е по-добре да изнесат играта в по-предни позиции, вместо да бранят резултата и създадоха две опасности пред италианската врата чрез Мирослав Стох и Марек Хамшик.

В 73-ата минута Словакия поведе с 2:0. Точен отново бе Роберт Витек от Анкарагюджу, който изпревари Джорджо Киелини след центриране на Хамшик отдясно и от няколко метра вкара второто си попадение в мача.



В 81-ата Италия успя да върне един гол. Фабио Куалиарела стреля опасно, Муха изби в краката на Антонио Ди Натале и той на празна врата върна надеждите на световните шампиони.

В 85-ата минута италианските фенове по трибуните изригнаха, но голът, който Куалиарела вкара, бе отменен заради спорна засада.

В 89-ата отбраната на Скуадрата сбърка фатално при изпълнение на тъч и остави влезлия току що Камил Копунек сам срещу Маркети. Футболистът на Спартак Търнава не сгреши и сякаш реши всичко, правейки 3:1 за Словакия.

Италианците обаче не се предадоха и в 92-ата минута Фабио Куалиарела направи драмата още по-пълна, след като вкара втори гол за Италия с прекрасен удар от 25 метра.



Резултатът стана 3:2 за словаците, които след попадението направиха две смени, за да забавят времето, но съдията Хауърд Уеб не даваше и не даваше край на мача.

Така се стигна до ключовата 96-а минута, когато след центриране от дясно Симоне Пепе остана непокрит на осем метра от вратата на Муха, но за ужас на съотборниците си не успя да нацели топката, закопавайки и последната надежда на тима.

В седмата минута от добавеното време прозвуча и последния съдийски сигнал, за да подпечата историческия успех за дебютиращия на световно първенство тим на Словакия и в същото време да потопи Италия в скръб.



Срамно за традициите си Скуадра Адзура остана на последно място в групата с едва 2 точки. Победител в потока с 5 точки е Парагвай, който направи 0:0 с Нова Зеландия в двубой, играл се по същото време. С 4 точки Словакия зае втората позиция и на осминафиналите ще срещне победителя от Група E, който може би ще бъде Холандия.