Скандалите около вчерашния плейоф за промоция в Серия А между Фрозиноне и Палермо започват да се множат. След победата с 2:0 на „канарчетата” колоритният президент на сицилианци Маурицио Дзампарини обяви, че пуска официална жалба срещу нелегалната победа на противника, станала факт след „екстремно неспортсменско поведение”.

Дивашки реванш остави Палермо и Чочев в Серия Б

„Розанерите” спечелиха у дома с 2:1 първия мач от елиминацията, ала в реванша се оказаха изоставащи с 0:1 на стадион „Бенито Стирпе”, когато противоречията започнаха. В 60-ата минута на мача реферът Федерико Ла Пена първоначално отсъди пряк свободен удар за Палермо току пред границата на пеналта, а после промени решението си и даде дузпа в полза на гостите. В разразилия се спор съдията, който нямаше как да бъде подпомогнат от системата за видеорбитраж (тя е достъпна само за тимовете от Серия А, не и за тези от втория ешелон – б.р.), се върна към първоначалното си  решение, а повторенията показаха, че е сбъркал, защото нарушението се случва точно върху границата на пеналта.

По време на 5-минутното продължение телевизионните камери уловиха как резервните футболисти на Фрозиноне умишлено хвърлят допълнителни топки на терена, за да предизвикат прекъсване на играта, докато Палермо нападаше. В крайна сметка Фрозиноне отбеляза втори гол в 7-ата минута след редовните 90 и спечели с 2:0. Попадението на Камило Чано предизвика масово нахлуване на терена.

„Инструктирахме нашите адвокати да подадат жалба и ще я подкрепим с нужните доказателства”, заяви Дзампарини във видеообръщение, публикувано в официалния сайт на Палермо. „Смятам, че реферът си промени решението относно дузпата, защото беше обграден и сплашен от противниковия отбор до степен, че не вдигна картон на Илия Несторовски (играч на Палермо – б.р.), който удари съперников играч с глава точно пред очите му.”

„Налице бяха серия от събития, които нямаха нищо общо със законността. Този мач беше нередовен. От този миг нататък реферът тотално загуби почва под краката си и ние ще предприемем нужните стъпки, като се надяваме, че те ще помогнат за въздаването на справедливост, защото в спектакъла, който Фрозиноне даде на италианския футбол, нямаше нищо достойно.”

„Техните играчи дори започнаха да хвърлят още топки на терена, за да спрат нашите атаки. Това не беше наказано от съдиите, от четвъртия съдия, нито пък от страничните арбитри”, каза още Дзампарини.

Проблемите продължиха и след срещата, когато боосът на Фрозиноне Маурицио Стирпе обясни, че никой не може да ги съди за стореното, а треньорът Морено Лонго посъветва сицилианци да не гворят много, понеже "финансите им не са в ред". "Направо е отвратително да гледам как тези хора хвърлят кал по други, докато сами те са замесени в подобно екстремно неспортсменско поведение. Това само показва каква е природата на тези същества, с които сме принудени да се занимаваме", заяви Дзампарини.